In een tijd waarin het gezinsleven steeds vaker alleen op de schouders van ouders rust, biedt Buurtgezinnen een warm alternatief: samen opvoeden. De organisatie is inmiddels vijf jaar actief in Nijmegen, waarbij coördinatoren Jiske Broers en Loes van Maanen met trots terugkijken op 150 matches tussen gezinnen.
“Het zijn allemaal gewone mensen die elkaar iets gunnen,” zegt Jiske. “We hebben het allemaal wel eens zwaar en kunnen dan een helpende hand gebruiken. Als deze hulp niet zomaar voorhanden is, kunnen we hier via Buurtgezinnen naar op zoek gaan.” “En wat dan ook nog zo mooi is,” zegt Loes: “wat een onmisbaar momentje ademruimte voor de één is, blijkt vaak een verrijking voor de ander.”
Vriendschap én ondersteuning
Dit geldt ook voor Hieke en haar zoon Fedde. Vijf jaar geleden werden zij gekoppeld aan Alitha en Cris, een gezin in de buurt met twee jonge zoontjes. “Het voelde meteen goed,” zegt Hieke. “Fedde gaat er nog steeds regelmatig heen. Niet omdat het moet, maar omdat het natuurlijk voelt. Zoals het vroeger misschien ook ging, vanuit de kerk, of gewoon in de buurt.” Op het moment van aanmelden was Hieke net naar Nijmegen verhuisd, gescheiden en had ze een intensief medisch traject achter de rug. Ze voelde zich regelmatig overvraagd. En hoezeer ze haar schouders er ook onder zette, ze gunde haar zoontje meer.
Wat toen begon als een manier om Fedde een fijne speelplek te geven, groeide al snel uit tot meer. “Het is niet alleen het spelen. Soms drinken we samen een theetje, praten we over de opvoeding of over hoe je ergens naar kijkt. Het voelt gelijkwaardig.” Ze vergelijkt het met een familieband. “Een beetje zoals neefjes. Je gaat er gewoon soms naartoe. Je speelt samen, of niet. Je leest een Donald Duck, doet een spelletje. Het is fijn dat het zo natuurlijk mag zijn.”
Echte verbinding in de wijk
Volgens coördinator Loes van Maanen zit daarin ook de kracht van Buurtgezinnen. “We koppelen gezinnen niet willekeurig, we kijken echt naar wie bij elkaar past. Dat kan betekenen dat het soms even duurt, maar het zorgt ervoor dat de kans groter is dat een match duurzaam is.”
In Nijmegen wordt Buurtgezinnen inmiddels breed gedragen. De gemeente steunt het initiatief, en ook scholen, huisartsen en andere hulpverleners weten het platform te vinden. “Wat je merkt is dat er veel vraagouders zijn die veel te dragen hebben. Dit kunnen en doen ze heel goed, ik vind het vaak indrukwekkend. Maar het is ook zo zwaar, zeker als je als ouder weinig tot geen mensen om je heen hebt die bij kunnen springen.” zegt coördinator Jiske. “Dan is een steungezin geen hulpverlener, maar gewoon iemand die zegt: kom maar even bij ons.”
Lokaal en laagdrempelig
De kracht van Buurtgezinnen zit in de eenvoud. Geen zware trajecten, geen uitgebreide papieren rompslomp, maar een afspraken op maat en van mens tot mens. Soms een middag per week, soms een logeerweekend. “We zien dat kinderen zich er snel thuis voelen,” aldus Jiske. “En ouders zoals Hieke ervaren minder stress, juist doordat er iemand naast ze staat.”
Nieuwe matches gezocht
Na vijf jaar pionieren, groeit Buurtgezinnen in Nijmegen gestaag door. De vraag blijft groot en de organisatie is voortdurend op zoek naar nieuwe steungezinnen. “Dat kunnen jonge ouders zijn, opa’s en oma’s, alleenstaanden, eigenlijk iedereen die ruimte en aandacht wil delen. En ervaring heeft met het opvoeden van kinderen, wat ook als oom of tante kan zijn.” zegt Loes. “Je hoeft het niet perfect te doen. Het belangrijkste is dat je er bent.” Ook als je als gezin wel een extra steuntje in de rug kunt gebruiken, kun je contact opnemen.
Toekomst vol vertrouwen
Met 150 prachtige koppelingen op de teller en kinderen zoals Fedde die na jaren nog steeds welkom zijn bij hun ‘buurfamilie’, laat Buurtgezinnen zien dat de kracht van samen sterker is dan ooit. “Het is niet groots of ingewikkeld,” zegt Hieke. “Het is gewoon zoals het zou moeten zijn.”
Meer informatie: www.buurtgezinnen.nl
Foto door Mathijs Hanenkamp.