Wolf in Museum De Bastei

Van onze redactie
23 mei 2025

Museum De Bastei in Nijmegen heeft een primeur, want vanaf woensdag 28 mei
kunnen bezoekers in het museum de nieuwste blikvanger bewonderen: een inheemse
wolf. Met deze wolf biedt Museum De Bastei bezoekers de kans om het roofdier op een
veilige manier te leren kennen.

Naast de wolf vertoont het museum tijdelijk een selectie van de internationaal geprezen fotoserie ‘A Wolf Comes Back to Life’ over het preparatieproces van deze wolf, gemaakt door fotograaf Mariëlle van Uitert.
De wolf in Museum De Bastei is een jong mannetje van regionale herkomst, dat in april 2023 werd aangereden op de A12 bij Zevenaar. Hij is uiteindelijk door een faunabeheerder van Stichting Wildaanrijdingen Nederland doodgeschoten om hem uit zijn lijden te verlossen. De wolf was bekend onder de noemer GW2937 en afkomstig uit een Vlaamse roedel. Jonge wolven leggen soms honderden kilometers af om een eigen territorium te zoeken. Hij is de vierde nakomeling van deze roedel die in het Nederlandse verkeer is gesneuveld.

De wolf is uitvoerig onderzocht door Wageningen Environmental Research (WENR) en het Dutch Wildlife Health Center. Na het onderzoek is de wolf aan het museum geschonken. De schedel en huid zijn in het collectiedepot van Museum De Bastei geprepareerd. De huid is daarna professioneel gelooid in Duitsland. Een van de vaste preparateurs van het museum, Sita van Hoorn, heeft de wolvenhuid vervolgens geprepareerd en op vakkundige wijze tot educatief museumstuk gemaakt.

Museum De Bastei in Nijmegen vertelt over het leven in, om en aan de rivier de Waal. Binnen dit verhaal over de regionale natuur is de wolf een belangrijke figuur. De wolf is als roofdier namelijk een soort die ons veel vertelt over de staat van het ecosysteem. Door de wolf te presenteren biedt Museum De Bastei bezoekers de kans om dit dier op een veilige manier van dichtbij te bekijken en meer te leren over de rol van dit roofdier in de natuur.
Fotograaf Mariëlle van Uitert volgde het preparatieproces en legde het vast in de indringende fotoserie ‘A Wolf Comes Back to Life’, die inmiddels internationale erkenning
kreeg met een plek op de shortlist van de Sony World Photography Awards 2025. Tijdens het Hemelvaartweekend is een selectie van deze fotoserie te zien naast de wolf in het museum.

Avond van de Wolf
Donderdag 10 juli organiseert Museum De Bastei bovendien Avond van de Wolf, een lezingenprogramma met bijdragen van onder andere Sita van Hoorn en Hugh Jansman (WENR). Tijdens deze avond wordt de herkomst en biologie van de wolf onder de loep genomen en neemt Sita bezoekers mee in de bijzondere wereld van taxidermie. 

De foto laat zien hoe Sita van Hoorn de wolf opzet in het oude collectiedepot van Museum De Bastei. Deze foto komt uit de serie ‘A wolf Comes Back to Life’ van Mariëlle van Uitert.


Dit bericht delen:

Advertenties