Bulgaarse honden in beslag genomen

Van onze redactie
14 november 2013
Gister en afgelopen weekend zijn door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit) op diverse locaties in en rond Nijmegen puppy’s in beslag genomen die afkomstig zijn uit Bulgarije.

De 5 verschillende locaties werden in een gezamenlijke actie met de politie Oost-Gelderland bezocht. In totaal zijn er 8 puppy’s en 2 privé-honden in beslag genomen. Deze laatste twee bleken niet ingeënt te zijn tegen rabiës. Alle honden zijn naar een opvangadres gebracht waar ze in quarantaine zitten in afwachting van verder onderzoek.

Van de puppy's die afgelopen weekend al in beslaggenomen werden is er 1 ge-euthaniseerd. Deze was zeer agressief en dat zou een symptoom van rabiës kunnen zijn. De hersenen van dit hondje worden onderzocht omdat hier de eventuele sporen van rabiës in aangetroffen kunnen worden.


De pups die gister in beslag zijn genomen beschikten wel over een dierenpaspoort met een rabiës enting sticker erin, maar de benodigde handtekening van een bevoegd dierenarts ontbrak. Dit is niet voldoende en wordt nader onderzocht. Alle honden krijgen nu een bloedonderzoek waarin naar antistoffen gezocht zal worden. Als blijkt dat ze niet ziek zijn mogen ze terug en anders worden ze ingeslapen

Op een andere locatie zijn buitenlandse niet geregistreerde diergeneesmiddelen aangetroffen en in beslag genomen. Dit betreft een ontwormingsmiddel dat niet in Nederland geregistreerd staat als diergeneesmiddel.


Hondsdolheid komt onder Nederlandse honden en katten niet voor, en dat wil de NVWA graag zo houden. Naast de reguliere inspecties heeft de NVWA verhoogde aandacht voor puppy’s uit Bulgarije na de vondst van rabiës bij 2 Bulgaarse puppy's eind vorige maand.

NB: de puppy's op de foto zijn NIET de betreffende honden.


Dit bericht delen:

Advertenties