Vorige week vond de vierde editie van de Hospitality challengeweek plaats. Ruim 100 studenten van de hospitality-opleidingen van ROC Nijmegen staken de handen uit de mouwen om Nijmeegse bedrijven te helpen bij het oplossen van echte praktijkvraagstukken.
Gastbeleving centraal
Ga je uiteten? Dan kies je natuurlijk voor een plek waar je verzekerd bent van een heerlijke maaltijd. Maar je kijkt waarschijnlijk ook naar de sfeer en uitstraling van het restaurant. Misschien denk je ook wel terug aan ervaringen die je al eerder hebt gehad met hun service. Of de weg gemakkelijk te vinden was en er genoeg parkeerplekken beschikbaar waren. Deze zaken maken allemaal onderdeel uit van je gastbeleving, oftewel hospitality. Bedrijven kunnen hiermee het verschil maken voor hun gasten.
Daarom worden hospitalityvaardigheden steeds belangrijker. ROC Nijmegen bereidt studenten hierop voor door hospitality een belangrijk onderdeel te laten zijn van het curriculum van diverse studies: retail, facilitaire dienstverlening, horeca- en bakkerijopleidingen, luchtvaartdienstverlening, toerisme & recreatie. Tijdens de Hospitality challengeweek wordt er extra aandacht besteed aan het thema.
Flexibel en uitdagend onderwijs
De studenten kregen vraagstukken van acht Nijmeegse bedrijven voor hun kiezen. Eventure, De Thiemeloods, NEC Nijmegen, Gemeente Nijmegen, De Papierfabriek, HANOS Nijmegen, ACBN Evenementenbureau en Hotel Manna & Blue dienden een casus in. Studenten pakten deze opdrachten in groepen aan onder leiding van een coach, aan de hand van inspirerende werkvormen uit de design thinking-methode. En kregen zo de kans om buiten de gebaande paden te leren en ervaren.
ROC Nijmegen biedt onderwijs dat aansluit bij de vraag vanuit de (arbeids)markt en de veranderende onderwijsbehoefte van studenten. Daar passen tastbare onderwijsvormen bij, in samenwerking met het werkveld. De Hospitality challengeweek is daar een mooi voorbeeld van.
Creatieve oplossingen
Studenten kwamen met diverse creatieve oplossingen voor de gevarieerde opdrachten. Zo bedacht een groep een PR-box voor HANOS Nijmegen. Om meer gasten te verleiden om naar hun winkel te komen. Het vraagstuk van de Papierfabriek over gastvrije routing op hun festivals werd door studenten opgelost met een QR-code naar de plattegrond op een rubberen toegangsbandje. En Gemeente Nijmegen kreeg een app aangeboden met een buddysysteem, handige routes en druktemetingen voor mensen die slecht zien of in een rolstoel zitten. Om de stad voor hen toegankelijker te maken. Dit is slechts een greep uit de opbrengst van afgelopen week.
Het een waardevolle week voor alle deelnemers. Voor de studenten betekende het een week van verrijkend onderwijs en voor de deelnemende bedrijven een doordachte oplossing voor hun casus. Win-win!