Voornemen oprichting publiek warmtebedrijf Nijmegen Warmte

Van onze redactie
6 mei 2025

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om het publieke warmtebedrijf Nijmegen Warmte op te richten, samen met warmteinfrabedrijf Firan en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland.

Dit warmtebedrijf wil het warmtenet aanleggen naar Dukenburg en warmte leveren aan inwoners en bedrijven. De gemeenteraad moet hierover nog een definitief standpunt innemen. Met de oprichting van het warmtebedrijf komt een betaalbaar en betrouwbaar warmtenet voor duizenden inwoners van Dukenburg een stap dichterbij.

Warmtebedrijf in handen van de overheid
De gemeente Nijmegen wil het bedrijf Nijmegen Warmte oprichten samen met Firan, het warmteinfrabedrijf van Alliander en Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG). IEG is een fonds van de overheid dat duurzame projecten stimuleert. Het bedrijf komt zo in handen van de overheid. Dat is een groot voordeel voor klanten: het bedrijf richt zich op betaalbare warmte en niet op het maken van winst. Nijmegen Warmte kan zo haalbare warmtenetten aanleggen en betaalbare tarieven bieden. Ook is er een aandeel binnen het warmtebedrijf gereserveerd voor inwoners die zich willen verenigen in een bewonerscoöperatie. Die coöperatie kan later aandeelhouder worden van het warmtebedrijf.

Haalbaar door samen te werken
Het warmtebedrijf Nijmegen Warmte wil warmte gaan leveren aan veel inwoners en bedrijven. Te beginnen in Dukenburg. De komende tijd wordt onderzocht of een warmtenet voor meer wijken rondom Dukenburg mogelijk is. Het warme water gaat via buizen in de grond naar de huizen. De warmte komt van de afvalenergiecentrale ARN. Het warmtebedrijf gaat voor de toekomst ook andere lokale en duurzame bronnen uitwerken.

“Inwoners van Dukenburg willen duidelijkheid, een betaalbaar aanbod en goede service. Met de oprichting van het warmtebedrijf Nijmegen Warmte kunnen we onze inwoners dit gaan bieden,” aldus wethouder Van Elferen.

Betaalbare warmte
Voor de gemeente Nijmegen, Firan en IEG is betaalbare warmte prioriteit nummer één. Dat betekent dat huurders én woningeigenaren met een aansluiting op het warmtenet gemiddeld genomen hetzelfde of minder betalen in vergelijk met aardgas. Het warmtebedrijf houdt daar rekening mee bij het bepalen van de tarieven.

Achtergrond en meer informatie
De gemeente wil dat alle inwoners van de stad in 2050 hun huis met schone energie en zonder aardgas kunnen verwarmen. Dat moet voor iedereen betaalbaar zijn. Voor Dukenburg is een warmtenet de beste optie. Dat heeft de gemeenteraad eerder besloten. 642 huurwoningen in Lankforst-Noord en Zwanenveld worden al aangesloten op het warmtenet. Voor andere inwoners van Dukenburg is het nog niet zo ver. Wanneer aansluiten mogelijk zal zijn, wordt pas later duidelijk. Op dit moment kunnen inwoners meedenken over de rol die zij zouden kunnen spelen in het warmtebedrijf.

Meer informatie is te vinden op warmtenetdukenburg.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties