Slavernijverleden Nijmegen onderzocht: betrokkenheid van bestuurders aangetoond

Van onze redactie
22 maart 2025

Singendonck, van Diemerbroeck, Sweers zijn namen van bekende straten in onze stad. Maar misschien brengen we ze minder gauw in verband met verrijking door slavenhandel. Dat kunnen we nu toevoegen aan de stadsgeschiedenis. Want het blijkt zonneklaar dat burgemeesters en schepenen tot ver in de 19e eeuw betrokken waren bij koloniale slavernij.

Nijmegen kan aanschuiven in het rijtje Amsterdam, Arnhem, Utrecht, Vlissingen en andere steden die onderzoek lieten doen naar hun slavernijverleden. Onze stad is betrekkelijk laat op de trein gestapt, dankzij SuN is het er toch van gekomen.

Tijdens het symposium Slavernijverleden Nijmegen op 19 maart in de Vasim werden de bevindingen gepresenteerd van een onderzoek door de Radboud Universiteit naar de banden van Nijmeegse bestuurders met slavernij. De resultaten zijn vervat in het boek Nijmegen & Slavernij. Publiek bestuur en persoonlijk profijt 1596-1973

Burgemeester Hubert Bruls in een reactie: ‘Voor duizenden Nijmegenaren is het slavernijverleden onderdeel van hun persoonlijke geschiedenis. Daarom vind ik het als burgemeester van groot belang voor de toekomst van onze diverse samenleving, dat dit onderzoek naar het slavernijverleden van de stad is uitgevoerd. Voor de mensen van toen, en voor de generaties van nu en na ons.’

Stemmen uit Nijmegen
In 2023, bij aanvang van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, verzocht de initiatiefgroep Stemmen uit Nijmegen (SuN), middels een door 37 organisaties en particulieren ondertekend manifest, het college van Nijmegen onderzoek te laten doen naar het slavernijverleden van de stad. De Radboud Universiteit kreeg vervolgens van het college de opdracht.

Als reactie op de bevindingen van de onderzoekers heeft de initiatiefgroep aan het college gevraagd een gebaar te maken. Om zichtbaarheid te geven aan het erkennen, herkennen en verkennen van het koloniaal/slavernijverleden waar bestuurders van stad een rol in hebben gespeeld.. De initiatiefgroep Stemmen uit Nijmegen vraagt om een handreiking te doen naar de Caribische, Surinaamse en Indische gemeenschap; om een proces van heling en verzoening op gang te brengen. Stemmen uit Nijmegen heeft dit verzoek in een verklaring van een vijftal punten geformuleerd en aangeboden aan burgemeester Bruls en wethouder Daemen.

Foto: Peter van Riel

Informatie: stemmenuitnijmegen@gmail.com

Over de publicatie (o.a. gratis pdf):
https://books.radbouduniversitypress.nl/index.php/rup/catalog/book/nijmegen-en-slavernij


Dit bericht delen:

Advertenties