Dinsdagavond 8 april van 19.30 – 21.30 uur is er een thema-avond over Intimiteit en seksualiteit bij kanker. Iedereen die op wat voor manier met kanker te maken heeft kanker en vragen heeft over dit onderwerp is van harte welkom. Meld je aan via de website www.marikenhuis.nl
Locatie: Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. Parkeergelegenheid aan de achterkant van het gebouw. Inloop is vanaf 19.00. De entree is gratis.
Inleider is Sandra Hock, gezondheidszorgpsycholoog en seksuoloog. Zij geeft psychosociale begeleiding bij kanker, bij de ziekte van Parkinson, bij Niet Aangeboren Hersenletsel en bij dementie. Zij is ook ervaringsdeskundige, eerst als naaste, maar later kreeg zij zelf ook kanker.
Aan bod komt een veelheid aan thema’s, waar in deze interactieve avond voor iedereen ruimschoots gelegenheid is om vragen te stellen, te discussiëren en te reageren.
Als je te maken krijgt met kanker kan dat een grote impact op je leven hebben. En niet alleen wat de diagnose en de behandelingen met je doen, maar het verandert ook het beeld dat je van jezelf hebt, hoe je je eigen lichaam ervaart, en hoe je naar jezelf kijkt, letterlijk en figuurlijk. Soms kunnen behandelingen ook grote veranderingen in je uiterlijk teweegbrengen. En ook medicijngebruik en de bijwerkingen kunnen grote gevolgen hebben. Dit alles kan van invloed zijn op de relatie die je met je partner en met andere naasten hebt. Veel mensen met kanker, partners en naasten voelen zich daardoor onzeker en weten niet goed hoe met deze veranderde situatie om te gaan. Daarom kan het ook binnen een relatie gevolgen hebben voor intimiteit en seksualiteit, terwijl dit belangrijke onderdelen zijn van een goede kwaliteit van leven. En hoe beter de kwaliteit van leven, hoe beter het herstel met en na kanker kan verlopen.
Intimiteit gaat over een nauwe en persoonlijke verbondenheid, waarin je je innerlijke gevoelens, gedachten en emoties met elkaar deelt. Door het krijgen van kanker kan deze intimiteit veranderen, het kan de verhouding in je relatie veranderen. Het kan verschuiven van gelijkwaardige partners naar veranderde rollen door onzekerheid en de zorgsituatie. Hoe hou je dan het gesprek open? Hoe blijf je dan bij elkaar, en vind je samen weer een nieuw evenwicht?
Ook de seksuele verhouding met je partner kan veranderen omdat je nu je eigen lichaam anders ervaart of je er zelfs voor schaamt. Misschien ben je bang dat je partner je door je veranderde uiterlijk niet meer aantrekkelijk vindt. "Niet alleen ben ik een ander mens, ik heb ook een ander lichaam sinds de behandeling." En als partner weet je vaak ook niet goed hoe je met deze veranderingen om moet gaan. En vooral ook, hoe ga je daar samen mee om?