Op dinsdag 10 december zal de KKN in het licht van het honderdjarig bestaan van het surrealistisch manifest een lezing verzorgen van Lieven De Maeyer, filosoof en letterkundige, over het surrealisme.
Hoewel we het surrealisme nu voornamelijk kennen als een toonaangevende stroming binnen de beeldende kunsten, wilde het begin vorige eeuw niet zozeer de kunsten als wel het leven veranderen. De surrealisten, met oprichter André Breton (1896-1966) op kop, pleitten voor een totale bevrijding van het verlangen, de liefde en de verbeelding. Instituties als familie, kerk en vaderland zouden sneuvelen in de surrealistische revolutie, waarbij de mens zijn oorspronkelijke vrijheid zou terugvinden.
Het is echter bekend dat Breton zijn medesurrealisten alles behalve de totale vrijheid gunde. Schrijvers en kunstenaars werden met enige regelmaat uit de beweging gezet, en Breton sprak zich vaak afkeurend uit over aspecten van hun persoonlijke leven (homoseksualiteit, bezoek aan bordelen…). En ook voor de artistieke en literaire productie legde Breton een censuur op. Zo was een schilderij waarop Hitler afgebeeld stond een belangrijk argument bij de uitsluiting van Salvador Dalí.
In deze lezing wil Lieven De Maeyer stilstaan bij de kloof die lijkt te gapen tussen de surrealistische moraal van totale vrijheid en de praktijk waarin die moraal met de voeten getreden werd. Hield André Breton er een dubbele moraal op na? Bestond zijn revolutie enkel op papier? Hij zal beargumenteren dat de schijnheiligheid van Breton misschien minder een verraad dan een noodzakelijk gevolg was van de revolutionaire moraal die hij verdedigde.
Lieven De Maeyer is filosoof en letterkundige. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Titus Brandsma Instituut, en als extern promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn dissertatie onderzoekt de verrassende parallellen tussen het automatisme in de Christelijke mystiek (in het bijzonder Madame Guyon) en in het surrealisme.
Datum: dinsdag 10 december 2024
19.20 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen na afloop
Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het bijwonen van de lezing.
Locatie: Maria Montessori gebouw, lokaal 02.130, Thomas van Aquinostraat 4, 6525 GD Nijmegen.
Entree: Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit/Radboud UMC en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkers pas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op de website)
U kunt alleen contant betalen.
De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.