[Column] Evelien Gubbels: 'Zoektocht naar Chronisch Geluk' - 2: Kun je geluk kopen?

Van onze redactie
24 november 2024

‘Het is bijna weer zover: Black Friday, Sinterklaas en daarna Kerst. De consumptiemaatschappij staat weer in de startblokken. Op veel plekken zijn de uitverkopen ook al begonnen. Reclames schreeuwen om aandacht en onze portemonnees worden op de proef gesteld. Nieuwe spullen kopen zorgt ervoor dat onze hersenen dopamine aanmaken en dat stofje voor een tevreden en prettig gevoel. Niet gek dus, dat iets kopen en shoppen voor veel mensen zo lekker voelt.

Maar wat als ik je vertel dat het echte geluk niet in de nieuwste gadgets of de grootste kortingen te vinden is?’
Tal van onderzoeken laten zien dat een materialistische levensstijl ons op de lange termijn ongelukkig maakt. Het nastreven van materiële bezittingen leidt tot een verhoogde kans op depressies, angststoornissen en een algemeen gevoel van ontevredenheid.

Onderzoek laat zien dat mensen die op hun 18e aangaven materialistisch te zijn, gemiddeld gezien op hun 37e levensjaar ongelukkiger waren dan mensen die op hun 18 aangaven niet of minder materialistisch te zijn. Ook hadden de materialistische jongeren een hogere kans om later een psychische stoornis te ontwikkelen dan de minder materialistische jongeren. De Amerikaanse psychologe Sonja Lyubomirsky schrijft in haar boek: `Mensen die zich laten leiden door materialistische doelen zijn gemiddeld minder gelukkig en hebben vaker last van depressies en angsten of komen eerder in problemen door een verslaving.`

Dat brengt ons bij een belangrijke vraag terwijl we druk aan het shoppen zijn, namelijk: Waar zouden we dan wel in willen investeren? Waar worden we gelukkig van? Onderzoek geeft hier antwoord op: terwijl het kopen van materialistische dingen ons tijdelijk geluk geeft, is dat anders voor het ‘kopen’ van ervaringen. Graag leg ik dit uit:

Sociaal contact is een essentiële factor voor ons welzijn. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig contact hebben met anderen gelukkiger zijn en zich minder eenzaam voelen. Onderzoek laat ook herhaaldelijk zien dat het voeren van een gesprek met een vreemde, bijvoorbeeld tijdens een treinreis, al een positief effect kan hebben op ons humeur.

In plaats van elkaar te bestoken met materiële geschenken (die vaak ook niet bijdragen aan ons duurzame bestaan op deze aarde), zouden we elkaar meer kunnen geven van waar we echt behoefte aan hebben: aandacht, tijd en verbinding. Wat dacht je van een waardebon voor een goed gesprek, een massage of een gezamenlijke wandeling in de natuur? Of juist een waardebon voor een dagje rust, 1 hele dag vrijgesteld worden van huishoudelijke activiteiten? Ik denk zelf aan het geven van een onbeperkt aantal knuffels en een goed gesprek, zonder telefoon, met aandacht en verbinding.

Ook het geven van dit soort geluk kan een cadeautje zijn voor de  komende feestdagen en kosten alleen maar tijd en aandacht!
Zou jij dit jaar iemand eens een goed gesprek cadeau kunnen geven? Of een waardebon voor gezellig wat tijd samen? Laten we de komende feestdagen proberen ons niet te laten verleiden tot impulsaankopen. Laten we in plaats daarvan investeren in de dingen die er echt toe doen: relaties, ervaringen en ons eigen welzijn. Door meer tijd te besteden aan mensen om ons heen en door betekenisvolle activiteiten te ondernemen, kunnen we samen, en vooral met elkaar, werken aan een gelukkiger Nijmegen en een meer vervuld leven.

Lees hier Eveliens vorige column.
Voor meer informatie zie: www.chronischgelukkig.com


Dit bericht delen:

Advertenties