Stadstaalkundige Nijmegen: Laat jouw taal horen

Van onze redactie
16 november 2024

Wandel door Nijmegen en je hoort al snel dat er veel meer talen klinken dan alleen het Nederlands. Van het lokale Nimweegs tot Oekraïens, Arabisch en de talen van internationale studenten en nieuwkomers – de stad bruist van de taaldiversiteit. Maar hoeveel talen en dialecten worden er eigenlijk gesproken in Nijmegen? En welke zijn dat precies? De kersverse Stadstaalkundige, een wereldwijd unieke functie, gaat dat onderzoeken, en jij kunt daar aan bijdragen.

Wist je dat Nijmegen wereldwijd bekend staat om zijn toonaangevende taalonderzoek? De stad kent al een stadsdichter, een stadsarchivaris en een stadstekenaar die elk op hun eigen manier de stad vastleggen. Maar als dé taalhoofdstad kan Nijmegen natuurlijk niet zonder een Stadstaalkundige! Daarom hebben de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit en het Besiendershuis de handen ineengeslagen om een wereldprimeur te realiseren en de allereerste Stadstaalkundige ooit aan te stellen.

Nimwegenaar uit Peru
De rol van Stadstaalkundige wordt vervuld door Luis Miguel Rojas Berscia van de Radboud Universiteit, een taalkundige en hyperpolyglot, die zelf ongeveer drieëntwintig talen spreekt. Taalkundigen zijn wetenschappers die zich bezighouden met vragen als: hoe zit taal in elkaar, hoe werkt taal in de hersenen en wat betekent taal voor de sociale interactie?

Rojas Berscia komt uit Peru en is speciaal naar Nijmegen gekomen om het Nimweegs en andere dialecten te bestuderen. Naast het aantonen van de taaldiversteit in Nijmegen, wil hij met dit project vooral ook een stem geven aan het oorspronkelijke dialect van Nijmegen. “Want Nimweegs is prachtig, en het vormt het hart van deze mooie stad,” zegt hij. 

Spreek jouw taal in
De Stadstaalkundige roept iedere Nijmegenaar op om diens eigen taal in te spreken. Samen met studenten gaat hij de stad door, op zoek naar de talloze talen die Nijmegen rijk is, door met bewoners te praten en hun stemmen vast te leggen. Naast de interviews in de stad kunnen Nijmegenaren ook vanuit huis bijdragen door hun taal in te spreken via een speciale app. Geluidskunstenaar Elise ’t Hart brengt al deze stemmen samen in een audiovisueel kunstwerk, waarin elke taal een plek krijgt. Zo laat dit project de rijke taaldiversiteit van Nijmegen zien én horen.

Meedoen? Ga naar www.ru.nl/stadstaalkundige en laat jouw taal doorklinken in de stem van Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties