Maatje achter de Voordeur biedt ondersteuning aan mensen die te maken hebben gehad met huiselijk en/of seksueel geweld. Binnen dit project zetten maatjes hun eigen ervaringen met geweld in om deelnemers te helpen hun evenwicht en zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze hun leven opnieuw kunnen opbouwen.
Maatje achter de Voordeur was vanuit Moviera | aanpak huiselijk geweld en mensenhandel al actief op verschillende plaatsen in Utrecht en Gelderland. In juni 2024 is het succesvolle project ook van start gegaan in Nijmegen. Daar start binnenkort alweer de tweede training voor ervaringsmaatjes.
Maak het verschil
“Ervaringsmaatjes maken het verschil”, weet Froukje Huisman, ervaringsdeskundig trainer bij Moviera in Nijmegen. Ze weet hoe belangrijk het is om steun te krijgen van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. “Ik leefde jarenlang geïsoleerd in een gewelddadige relatie. Het duurde vele jaren voordat ik de kracht vond om mijn situatie te ontvluchten en hulp te zoeken. Terugkijkend had ik veel gehad aan iemand die hetzelfde had meegemaakt – iemand die me kon ondersteunen tijdens mijn herstel”, vertelt ze.
Nu gebruikt Froukje haar eigen ervaringen om anderen te helpen. Als trainer begeleidt ze nieuwe ervaringsmaatjes en leert ze hen hoe ze hun eigen ervaringen kunnen gebruiken om slachtoffers van geweld te ondersteunen. Froukje: “Het is een unieke kans om je eigen ervaringen om te zetten in iets positiefs. Je kunt echt een verschil maken in het leven van iemand die door een vergelijkbare, moeilijke tijd gaat.”
Steun
Wat doet een ervaringsmaatje? Een ervaringsmaatje biedt zowel emotionele als praktische steun. Dat varieert van het ondernemen van activiteiten, zoals wandelen om een deelnemer uit een isolement te halen, tot het begeleiden van moeilijke gesprekken met instanties. “We zijn er niet alleen voor de momenten dat het zwaar is, maar ook voor de luchtige dingen – even samen lachen, iets ondernemen om wat afleiding te bieden. Het gaat erom dat de deelnemer voelt er niet alleen voor te staan. De mate van betrokkenheid verschilt per deelnemer, omdat ieder herstelproces uniek is. De kern van het maatjeswerk is wederzijds vertrouwen: als maatje ben je er om te ondersteunen en aan te moedigen, niet om te oordelen.”
Training
Voordat vrijwilligers als ervaringsmaatje aan de slag gaan, doorlopen ze een training van 9 bijeenkomsten van 2,5 uur. Hierin leren ze hoe ze hun eigen ervaringen effectief kunnen inzetten om anderen te ondersteunen.
“We delen onze verhalen, oefenen gespreksvaardigheden en krijgen inzicht in de cirkel van geweld”, legt Froukje uit. De training wordt afgesloten met een certificaat. Ook na de training blijft ondersteuning essentieel. Er zijn regelmatig intervisiebijeenkomsten waarin ervaringsmaatjes met elkaar in gesprek gaan over hun ervaringen en uitdagingen. Daarnaast is er altijd professionele begeleiding beschikbaar.
“Het is belangrijk dat maatjes zich gesteund voelen in hun werk. Intervisie en begeleiding helpen hen om hun eigen grenzen te bewaken en de nodige balans te behouden”, benadrukt Froukje.
Aanmelden kan via de website www.maatjeachterdevoordeur.nl. Of mail naar: f.huisman@moviera.nl
Benieuwd naar ervaringsverhalen van maatjes en deelnemers? Kijk op moviera.nl onder kopje ‘ervaringsverhalen’.