De gemeente Nijmegen stelt met het Woonfonds 12 miljoen euro beschikbaar om woningbouwprojecten te versnellen. Met het Woonfonds wil de gemeente de woningbouw bevorderen, in het bijzonder betaalbare huisvesting.
Het fonds is nodig om voldoende betaalbare woningen te bouwen voor diverse bevolkingsgroepen, waaronder huishoudens met lagere en middeninkomens, studenten en andere bijzondere aandachtsgroepen. De gemeenteraad neemt naar verwachting aan het einde van het jaar een besluit over het Woonfonds.
Woningopgave: 12.000 nieuwe woningen voor 2030
Steeds meer mensen vinden een thuis in onze stad, maar er is nog steeds een grote groep woningzoekenden. We hebben daarom een flinke woonopgave: voor 2030 moeten er minimaal 12.000 worden toegevoegd, waarvan 2/3 betaalbaar. Dat is een uitdaging, omdat projecten in deze categorie vaak te maken hebben met onrendabele toppen. Dat betekent dat de kosten van een bouwproject hoger kunnen zijn dan de verwachte opbrengsten. Hierdoor is er soms extra geld nodig om projecten van de grond te krijgen en te starten met de bouw.
Het woonfonds is uniek
Voor het eerst stelt de gemeente Nijmegen op deze manier geld beschikbaar voor het realiseren van woningen. Wethouder Noël Vergunst (Stedelijke Ontwikkeling): “Met dit fonds dragen wij lokaal bij aan het versnellen van betaalbare woningbouw in de stad. Deze vorm is uniek in Nederland. Het is bijzonder dat een gemeente de woningbouw zo stimuleert. Het fonds wordt ingezet voor verschillende doelgroepen en ondersteunt de realisaties van woningen die anders moeilijk te realiseren zijn. De noodzaak is groot, onder andere door de hoge behoefte aan betaalbare woningen en de stijgende bouwkosten. Dit fonds maakt het mogelijk om projecten uit de aanvragen te kiezen waarmee we meteen het verschil voor de stad kunnen maken.”
Woningbouwprojecten in Nijmegen kunnen aanspraak doen op het woonfonds. De regeling is er voor woningbouwprojecten vanaf 11 woningen, met minimaal 2/3e betaalbare woningen. Alle projecten die voldoen aan de voorwaarden kunnen de subsidie aanvragen. De regeling gaat open nadat de gemeenteraad hierover heeft besloten. Aanvragen worden daarna beoordeeld en gerangschikt op maatschappelijke impact. Daarna besluit het college over de subsidieaanvragen.