Lezing over Leven en sterven in Frontstad Nijmegen

Van onze redactie
4 november 2024

Op dinsdag 10 november van 20.00- 22.00 uur houdt Bart Janssen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een lezing over het thema ‘Leven en sterven in Frontstad Nijmegen’. Hij vertelt de verhalen van ooggetuigen en nabestaanden. Deze lezing is voor Huisvrienden gratis bij te wonen, anderen betalen 5 euro per persoon. De locatie is de Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen. Deze is rolstoelvriendelijk ingericht.

Vooraf aanmelden
Wil je zeker zijn van een plekje? Koop dan alvast een ticket via de website of aan de balie. Online aanmelden kan via: Lezing: Leven en sterven in frontstad Nijmegen - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (kijk op de website van het Huis bij Agenda). De balie is van dinsdag tot en met zondag geopend. Kijk naar de openingstijden op de website.

In de vuurlinie
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Nijmegen gedurende een half jaar ‘frontstad’ was. De stad lag in de vuurlinie van de strijd tussen het Duitse leger en de legers van Amerikanen, Britten en Canadezen. De Duitsers hadden zich ingegraven in Arnhem en de Betuwe, van waaruit de Waalstad ook na haar bevrijding tot maart 1945 voortdurend onder vuur genomen werd.

Gevaar van alle kanten
Ook vanuit het Reichswald werd op Nijmegen gevuurd. Het kostte zo’n 800 Nijmegenaren het leven. Het aantal doden en de omvang van de verwoestingen van september tot maart waren zelfs groter dan die van het bombardement van 22 februari. Het leven in de stad was gevaarlijk. Toch probeerden de Nijmegenaren hun leven zo goed mogelijk op te pakken.

Woningnood
In de frontstadperiode groeide de geallieerde troepenconcentratie in en rond de stad. Begin 1945 lagen tussen Waal en Maas bij Nijmegen honderdduizenden manschappen. Veel militairen waren ingekwartierd bij de Nijmegenaren. Door de verwoesting van woningen moesten gezinnen hun woning met andere delen om zo de woningnood enigszins te lenigen.

Het verdriet van Nijmegen
Bart Janssen heeft in zijn boek Het verdriet van Nijmegen 1940 – 1945 beschreven wat de impact van de Tweede Wereldoorlog voor Nijmegen was. Het boek is het resultaat van 14 jaar onderzoek en interviews met ooggetuigen en nabestaanden.


Dit bericht delen:

Advertenties