De Tweede Wereldoorlog dreunt ook na 80 jaar nog door in mensenlevens

Van onze redactie
16 september 2024

Bijzonder boek: ‘De oorlog in mijn hoofd’

"De angst die ik toen in 1944 voelde, is eigenlijk nooit meer weggegaan.” Het zijn emotionele woorden van Maria van Teeseling-Pronk in het boek ‘Oorlog in mijn hoofd’. Uit haar verhaal en dat van vele anderen in dit nieuwe boek blijkt hoe de oorlog nog altijd impact heeft op talloze mensenlevens. 

Tachtig jaar nadat duizenden parachutisten neerkwamen rondom Arnhem en Nijmegen bij het begin van Operatie Market Garden, brengt de Gelderlander een bijzonder boek uit. In dat boek vertellen tachtig mensen niet alleen wat ze in of na de oorlog mee hebben gemaakt; ze vertellen vooral over de invloed die de oorlog nog altijd heeft. 

"Als mijn vader de oorlog had overleefd, zou mijn leven anders zijn geweest”, zo vertelt  cabaretier Hans Dorrestijn in het boek. Burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch vertelt hoe de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog een nieuw licht wierp op zijn eigen geschiedenis. Truce van der Kop vertelt hoe ze zich door de oorlog voorgenomen had nooit kinderen te krijgen. "Zo beschermend als mijn moeder kan ik nooit worden, dacht ik.”

Naoorlogse generaties toch geraakt door de oorlog 
Aan het boek werkten bekende Nederlanders als Jan Terlouw, Tessa de Loo, Awraham Soetendorp en Roxane van Iperen mee.
Maar daarnaast zijn het vooral verhalen van mensen uit de regio..
Veel van de geïnterviewden maakten de oorlog zelf mee. Willem Wilbrink overleefde een concentratiekamp, Charlotte Bischoff van Heemskerck zat in het verzet. Bil Larder was een van de bevrijders. 

Verhalen van mensen  die werden geëvacueerd uit Arnhem, mensen die familieden verloren bij bombardementen van de geallieeren.Soms waren het kinderen die niet precies begrepen  wat er gebeurde, maar die wel de angst nog altijd voelen. Of de woede. Het verdriet. 

Het zijn gevoelens die na de oorlog vooral werden weggestopt. Maar uiteindelijk kwam het allemaal naar buiten. Ook bij kinderen die willen begrijpen waarom hun vader was zoals hij was. Kleinkinderen die de geschiedenis van hun familie willen begrijpen.
Bij alle verhalen heeft portretfotograaf Raphaël Drent prachtige foto’s gemaakt.

De oorlog in mijn hoofd is een bijzonder document waarin journalisten van de krant de verhalen optekenen van een oorlog die ons nog altijd enorm bezighoudt. 

Het boek is vanaf 16 september te bestellen via: Gelderlander.nl/oorloginmijnhoofd en vanaf oktober te koop in boekhandels. Prijs: 24,95.


Dit bericht delen:

Advertenties