Vondst van de maand uit het Archeologisch Depot

Tekst en foto via Facebook gemeente Nijmegen
11 juli 2024

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderlandaan de Nieuwe Dukenburgseweg (op de illustratie een impressie van het toekomstige gebouw) licht de gemeente op haar Facebookpagina regelmatig een vondst van het depot uit.

Marijne is registrator en junior depotbeheerder bij het Archeologisch Depot Gelderland en laat een van haar favoriete vondsten zien.
“Mijn bijzondere vondst is deze kaart met opgenaaide Romeinse instrumenten. Telkens weer verrast en verbaast het mij hoe verfijnd de mensen in de Romeinse wereld leefden. Zelfs hier aan de rand van het Romeinse Rijk had men kleine, precieze instrumenten om het leven mooier te maken: bronzen oorlepeltjes, pincetten en spateltjes. Gezicht en lichaam werden ermee verzorgd. Artsen gebruikten ze om wonden te onderzoeken en medische zalven te maken. De voorwerpen zijn per groepje liefdevol met een koperdraadje op de dikke kartonnen kaart genaaid en voorzichtig vastgeklemd met stukjes kurk. Wij halen de voorwerpen één voor één van de kaart, maken het schoon en geven het een eigen plek in de opslag. Zodat generaties na ons er ook van kunnen genieten.”

Tekst en foto via Facebook gemeente Nijmegen


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen