Feest op De Kaaij, van vergeten hoekje tot culturele ‘place to be’

Tekst: Karel Hermsen | Foto's: De Kaaij
9 juli 2024

Wat in 2011 onder de Waalbrug begon met een klein rood vrachtwagentje, een uitklapbar en een paar gezongen liedjes, groeide in de jaren daarna uit tot een culturele hotspot in de zomermaanden.

Als je tijdens de komende Vierdaagsefeesten continu van links naar rechts wilt springen of op zoek bent naar De Engelbewaarder, moet je niet naar De Kaaij gaan, maar voor alle andere dansvormen en heel veel Vierdaagsegezelligheid, kun je er een hele week terecht. In dat unieke Kaaij-sfeertje is immers iedereen elkaars engelbewaarder!

Het totale programma van de Kaaij is veel meer en te groot voor alleen maar de Vierdaagseweek en loopt de hele zomer, van begin juni tot eind augustus.
Noêma Neijboer regelt de PR en vertelt enthousiast: ‘De Kaaij verandert tijdens de zomermaanden in een bruisende en inspirerende omgeving. Al vanaf het prille begin willen we een betrokken, maatschappelijk geëngageerde culturele ontmoetingsplek zijn zonder dat de commercie er van alle kanten afspat. We zijn helemaal zelfvoorzienend en krijgen geen subsidie. We bieden een doorlopend programma voor jong en oud, meestal van vroeg in de ochtend tot in de late uurtjes. Juist dat maakt De Kaaij zo uniek.’

Cultureel Terras De Kaaij betekent een zomer lang genieten van zo’n 250 acts en performances, van oude en nieuwe bekenden, muzikanten, theatermakers, films, chef-koks, dichters, dj's, kunstenaars, entertainers, bands, stands en venters.

Alleen al het muziekprogramma tijdens de Vierdaagseweek is een feestje voor oor en oog. Elke dag vanaf de middaguren verzorgen uiteenlopende muziekensembles een breed spectrum aan muziekgenres en -stijlen gedurende optredens van één tot anderhalf uur. Dus voor elk wat wils.
Een greep uit het aanbod: klassiek, funk/fusion/bigband jazz, soul, funk, folk, balkan, reggae, ska, pop, blues, groove, rockabilly en alles wat daar tussenin zit.

Naast muziek is er op De Kaaij nog veel meer te beleven.
Voordat het tumult en feestgedruis begint, breng je voor een goede start lichaam en geest weer in evenwicht met yogalessen door Ying&Yang Yoga en een lunch. Daarvoor moet je je trouwens wel aanmelden.
Kids kunnen ravotten in de speeltuin en worden verrast met activiteiten zoals schminken, bellenblazen, steltlopen en op dinsdag- en woensdagmiddag armbandjes rijgen bij de sieradenstand van Poespas en Flaneer.

Wil je wat rust, neem dan een kijkje in de kunstcontainers, laat je verwonderen door de creaties van gerecycled materiaal van Woodsilla Hendriks of bekijk de levensgrote schilderijen van Doro Krol bij museumschip Opoe Sientje.

Bij maar liefst 16 foodtrucks kun je de inwendige mens verwennen met speciale hapjes en gerechten uit alle wereldwijde windstreken.

Wat je zeker niet mag missen is de magische bloemenregen van 100.000 kleurrijke chrysanten die op dinsdagavond om 20.00 uur vanaf de Waalbrug over de bezoekers van De Kaaij wordt uitgestrooid.

Als je de smaak te pakken hebt, kun je nog t/m 1 september dagelijks genieten van de unieke Kaaijsfeer.

Voor het complete programma zie: www.dekaaij.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024