Met het pontje naar de overkant, leeftijdscontrole en korting op onder meer drankjes en een rondje reuzenrad in de app, nieuw goed doel in de schijnwerpers, taxistandplaatsen worden bemand en nieuwe innovaties rondom crowdcontrol en communicatie. De Vierdaagsefeesten 2024 zijn bijna begonnen.
Foto: Jan Willem de Venster
De 53e editie van de Vierdaagsefeesten start over acht dagen: dé week waar menig Nijmegenaar het hele jaar naar uitkijkt en als vanzelfsprekend beschouwt. Dat is het voor de organisatie niet, vrijwel direct na de feesten start het evalueren en organiseren van de volgende editie. De basis is gelegd, maar zoals ieder jaar wordt er volop doorontwikkeld en zijn er veranderingen in de stad.
Het pontje vaart weer en andere podia-ontwikkelingen
Terug van weggeweest: dit jaar vaart het pontje weer dagelijks tussen de Kaaij en Stadseiland Stek en de vertrouwde organisatie van Plein44 heeft komend jaar weer een vol programma klaarstaan na de editie 2023 te hebben gemist. Nieuw dit jaar is het extra podium op Stadseiland Stek, het Doornroosje Live podium, waar namen als Goldkimono, WIES en Prins S. en de Geit hun weg naar vinden. Ook zorgen verschillende organisatoren voor een andere indeling of uitbreiding, Park Kronenburg gaat het hoofdpodium anders positioneren, zodat publiek er beter van kan genieten en Smaakmarkt breidt uit met extra terrassen en een kleiner, akoestisch podium. Beide locaties zorgen daarnaast voor een uitgebreid dag- en kinderprogramma.
Korting op een rondje reuzenrad & geen legitimatie meer nodig aan de bar
Als meerjarige heb je straks geen legitimatie meer nodig aan de bar, vanaf komende editie zorgt Vierdaagsefeesten in samenwerking met Siip en appbouwer Skindustries voor een extra functie in de app: Toon Leeftijd. Hiermee kunnen bezoekers veilig en soepel het legitimatiebewijs inscannen, waardoor men het aan de bar niet extra het hoeft te laten zien. Daarnaast is de app uitgebreid met deals: bezoekers met de Vierdaagsefeesten-app kunnen genieten van kortingen op onder andere eten, drank, merchandise en toegang tot kermisattracties.
Goed doel: Maatjes Nijmegen
Jaarlijks biedt Stichting Vierdaagsefeesten een podium aan een lokaal goed doel, waarmee iets terug wordt gedaan voor de stad. Dit jaar worden de schijnwerpers gezet op Maatjes Nijmegen van Vrijwilligerscentrale Nijmegen. Een maatje is een vrijwilliger die één-op-één gekoppeld is aan iemand die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig heeft. Bezoekers van de Vierdaagsefeesten maken op een laagdrempelige manier kennis met diverse maatjesprojecten: ‘Gouwe Ouwe’ bij Smaakmarkt op zondagmiddag, ‘Psychisch gedoe’ bij Stadseiland Stek op dinsdagmiddag en ‘Bring a Soulmate’ bij Plein44 op woensdag.
Taxistandplaatsen worden bemand
Door een nieuw opgesteld plan vanuit Vereniging Taxi Nijmegen (VTN), gemeente Nijmegen en Stichting Vierdaagsefeesten is het de bedoeling dat het kwaliteitsniveau van de taxidienstverlening stijgt. Vanaf komende editie van de Vierdaagsefeesten zijn taxi’s die officieel zijn aangemeld bij VTN goed te herkennen aan een VTN-sticker op de voorruit. Ook zijn er vijf taxiplaatsen in de binnenstad die tijdens de Vierdaagsefeesten bemand worden door medewerkers van VTN.
Innovaties rondom communicatie en crowdcontrol
In samenwerking met gemeente Nijmegen zoekt Stichting Vierdaagsefeesten naar innovaties die de hulpdiensten bijstaan of zelfs kunnen ontzorgen. Vodafone Business heeft een use case opgesteld waarin een technologie is ontwikkeld die het mogelijk maakt organisator en hulpdiensten snel contact te kunnen laten leggen met de meldkamer van de politie in geval van onveilige situaties. Tijdens de Vierdaagsefeesten gaat Vodafone Business deze use case testen door gebruik te maken van nieuwe 5G- en reeds bestaande technologie, die het mogelijk maakt om een stukje van het mobiele netwerk te reserveren voor de hulpdiensten. Zo blijft er zelfs in enorm drukke gebieden waar veel mensen het netwerk belasten altijd ruimte voor kritieke communicatie-diensten. Wanneer deze test succesvol blijkt, wordt verder gekeken hoe dit opgeschaald kan worden om zo de uitdaging rondom crowdcontrol op te lossen.