Concert op het Königorgel door Petra Veenswijk

Van onze redactie
2 juli 2024

Op dinsdag 2 juli is het tweede concert in de Concertzomer in de Stevenskerk in Nijmegen. Petra Veenswijk zal dan het Königorgel bespelen. Het concert begint om 20.15 uur, kaarten zijn te bestellen via Petra Veenswijk - Ik Ben Aanwezig.

Wij stellen het zeer op prijs als u uw lezers, luisteraars en/of kijkers op de hoogte stelt van dit concert. Hieronder volgt nog een korte schets van het concert, dat u voor uw berichtgeving kunt gebruiken:

Bezield door het Symbolisme
Het Symbolisme was een stroming in de beeldende kunst, muziek en literatuur die sterk is gericht op het verleden, verbeeldingskracht, fantasie en intuïtie en zijn hoogtepunt bereikte tijdens het einde van de 19e eeuw. In de Prélude et Fugue in E grijpt Camille Saint Saëns qua vorm terug op het verleden. De orgeltranscriptie van de muziek van Gabriel Fauré bij het Middeleeuwse drama Pélleas et Mélisande, is dichterlijk en melancholiek. In het hoofdwerk van de avond, Trois Danses, laat Jehan Alain zich inspireren door de vroeg Middeleeuwse meerstemmigheid, Debussy, Oosterse ritmes en het Symbolisme.

Dat de Franse 19e - en 20ste-eeuwse orgelmuziek vele organisten inspireert, moge dit concertseizoen duidelijk zijn. Het seizoen start met een trits van concerten met louter Franse muziek uit deze periode. Als luisteraar kun je je voor even wanen in beroemde Franse kerken en kathedralen waar ooit componisten als Louis Vierne, Maurice Duruflé en Jehan Alain zich door de klank van het Cavaillé-Coll orgel en de immense ruimte lieten inspireren.

Veenswijk laat een fragment van haar concert horen in deze videoi: https://youtube.com/shorts/OHB-n6jsIDM?feature=share 


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024