Beperkingen aan pro-Palestina-demonstraties campus opgeheven

Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
1 juli 2024

Vanaf heden zijn er geen beperkingen en voorschriften meer aan Gaza/pro-Palestina-demonstraties op het terrein van de Radboud Universiteit. Sinds het besluit van de burgemeester op 9 juni op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom) vonden er geen wanordelijkheden en strafbare feiten meer plaats.

Wel heeft de burgemeester de betogers per brief dringend verzocht zich bij eventuele nieuwe demonstraties op openbare plaatsen te houden aan de meldplicht. Demonstraties moeten minimaal 48 uur van tevoren worden gemeld bij de gemeente, op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening en de Wom. Op die manier kunnen afspraken worden gemaakt met gemeente en politie om de demonstratie veilig voor iedereen te laten plaatsvinden. Uiteraard blijven strafbare feiten tijdens demonstraties (zoals lokaalvredebreuk en vernielingen) verboden en zal daartegen worden opgetreden.

In het Wom-besluit stond onder meer dat demonstraties alleen mochten plaatsvinden op een parkeerterrein tussen 8.00 en 20.00 uur zonder wegblokkades en kampementen, en zonder onderwijs en andere werkzaamheden op de universiteitscampus te hinderen. Aanleiding hiervoor waren diverse wanordelijkheden en strafbare feiten gepleegd door betogers waarvoor ook de politie en ME moesten worden ingezet tussen 13 mei en 5 juni.

Archieffoto: in november waren er demonstraties op het NS-station van Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024