ACN verkent in rondleiding De Stelt-Zuid & Plant je Vlag Lent

Van onze redactie
25 juni 2024

De Zuidoostzijde van Lent is de laatste jaren behoorlijk veranderd door onder meer de uitbreidingen Plant je Vlag en De Stelt. Tijdens deze rondleiding vertelt de Lentse architect Ab Hans over het grote contrast tussen deze beide deelgebieden. Is welstandsbeleid een zegen of een beperking?

Bij het realiseren van de buurt Plant je Vlag stond burgerparticipatie voorop. De gemeente stelde ongeveer 200 bouwkavels beschikbaar, waar toekomstige bewoners hun woondroom mochten verwezenlijken. Dat resulteerde in particuliere woningbouw met een hoge diversiteit, omdat er geen welstandseisen waren voor de architectuur. Inmiddels is de wijk duurzaam en groen, met veel ruimte voor experimenten.

De Stelt
De Stelt is ontwikkeld door grotere marktpartijen, zoals projectontwikkelaars en een woningcorporatie. Dit gebied heeft door de sturing in materiaalgebruik, vormgeving en inrichting van de openbare ruimte een grote samenhang. De woonbuurt is onderverdeeld in drie gebieden. De Stelt-Noord grenst aan de oude dorpskern van Lent en sluit daar qua bouwstijl naadloos op aan. In 2022 werd De Stelt-Zuid opgeleverd, een unieke buurt met een centrale fruitboomgaard die door bewoners wordt beheerd. De oostkant van De Stelt is nog in ontwikkeling.

Over de rondleider
Architect Ab Hans richtte in 2008 Loko architecten op, na zo’n vijftien jaar ervaring te hebben opgedaan bij verschillende architectenbureaus. Inmiddels heeft Loko architecten meer dan 2000 woningen en appartementen ontworpen. Een deel daarvan is te vinden in Nijmegen-Noord - en meer specifiek in Lent. Daarnaast is hij onder meer docent aan de Academie van bouwkunst.

—————————————————————————————
Datum: zondag 30 juni 2024
Tijd: 11:00-12:3-
Start: https://maps.app.goo.gl/P6YkDCE8zVaDbotx9
Tickets: € 7,50 p.p. | studenten € 2,50


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen