Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
24 augustus 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief en aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Pontanusstraat met een foto uit 1953.
Het gezicht van de Pontanusstraat is al bepaald in de 19e eeuw. Doordat Nijmegen door de opheffing van de vestingstatus ook buiten de muren mocht bouwen  werden er uitbreidingsplannen gemaakt waarbij gekeken is naar plaatsen als Parijs, Antwerpen en Den Bosch. Brede wegen naar het centrum met daartussen smallere straten. In de eerste fase (1879-1886) van de stadsuitleg is het gebied tussen de St.Annastraat en de Groesbeekseweg bebouwd. De herenhuizen waren er kleiner dan aan de singels en hier en daar werden werkplaatsen ingericht. Het hele gebied is goed bewaard gebleven en valt nu onder beschermt stadsgezicht. Ook vandaag zijn er nog kleinere bedrijven te vinden in de Pontanusstraat zoals de garage tegenover café Frowijn.
Radio Rataplan
Maar het meest beroemde 'bedrijf' dat ooit in de Pontanusstraat zat was toch wel Radio Rataplan. De vrije zender van Nijmegen heeft 21 jaar bestaan en heeft jarenlang uitgezonden vanuit de kelder van een kraakpand op nummer 20. Radio Rataplan kreeg landelijke bekendheid tijdens de rellen in de Piersonstraat in februari 1981. Het was een confrontatie tussen het gezag en actievoerders, gesteund door de bevolking, omdat woningen in de Piersonstraat plaats moesten maken voor een parkeergarage. Radio Rataplan was een jaar eerder in het leven geroepen door een groep linkse activisten, ondersteunde de actievoerders met informatie en riep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid zoals dat tegenwoordig heet. Toen het tot ontruiming van de Piersonstraat aankwam werd eerst de radiozender uit de lucht gehaald en de studio met grof geweld onklaar gemaakt. Drie maanden later was de zender weer in de lucht en is nog jaren de spreekbuis geweest voor links actievoerend Nijmegen. Door een truc van de Rijksdienst voor Radiocommunicatie, zij stelden de eigenaar van het pand verantwoordelijk voor de illegale uitzendingen en dreigden met boetes die konden oplopen tot 25 duizend gulden, ging Radio Rataplan uit als een nachtkaars. Pontanusstraat 20 is inmiddels gelegaliseerd en bevat naast een massagepraktijk, de vrouwenrechtswinkel en een drukkerij ook een fietsenmakerij van de stichting Gast waar uitgeprocedeerde asielzoekers het vak van fietsenmaker leren.
 

Dit bericht delen:

Advertenties