Stevenskerk voor even Notre Dame Paris

Van onze redactie
20 juni 2024

Op dinsdag 25 juni opent organist Berry van Berkum samen met Toonkunstkoor Nijmegen/Wageningen o.l.v Hans de Wilde het concertseizoen van de Nijmeegse Orgelkring in de Stevenskerk met een groots concert waarbij u zich in de  grootste kathedraal in Parijs, de recent herbouwde Notre Dame, waant.

Verbeeld u zich de kathedraal van Parijs en de prachtige orgel- en koormuziek die organist titularis Louis Vierne daar gecomponeerd heeft! Berry van Berkum brengt u in die sfeer met ‘Cathédrales’ uit Pièces de Fantaisie. Met het koor erbij klinken de eerste twee delen van Messe Solenelle en daarna wisselen orgel en koor elkaar af met delen uit de Pièces de Fantaisie en de mis. Het concert eindigt met een grootse verklanking van kerkklokken in ‘Les cloches de Hinckley’; het carillon van deze kerktoren inspireerde Vierne tot het schrijven van dit fraaie deel uit de Pièce de Fantaisie.

Berry van Berkum nam een fragment van het laatste stuk op film op: Berry van Berkum vertelt (youtube)

Deze concertzomer blijkt dat de Franse 19e - en 20ste-eeuwse orgelmuziek vele organisten inspireert. Het seizoen start met een trits van concerten met louter Franse muziek uit deze periode. Als luisteraar kun je je voor even wanen in beroemde Franse kerken en kathedralen waar ooit componisten als Louis Vierne, Maurice Duruflé en Jehan Alain zich door de klank van het Cavaillé-Coll orgel en de immense ruimte lieten inspireren.

Bij twee concerten staat het orgelrepertoire van Bach in het middelpunt. In nog twee concerten laten de musici zich inspireren door de klanken van het Königorgel, dat ze ‘Koninklijke’ kwaliteiten toedichten en een ode waard vinden. Overigens betreden musici ook andere paden met kerkorgelmuziek: aan het eind van het seizoen staan een jazz- en filmimprovisatieconcert op het programma.   

25 juni is het eerste concert van de Concertzomer in de Stevenskerk die van eind juni tot midden september loopt. De concerten beginnen om 20.15 uur in de Stevenskerk, Stevenskerkhof Nijmegen. Kaarten kunt u voor € 15, - online bestellen via Berry van Berkum en Toonkunstkoor Nijmegen/Wageningen - Ik Ben Aanwezig


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024