Waarom had Nijmegen een eeuw geleden de bijnamen Pensionopolis en Nijmeegse Wall Street? Wat heeft het beeld van de olifant op de Priemstraat (foto) met het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen te maken? Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen?
Loop dan mee met de wandeling langs punten waar het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen zichtbaar is. Stemmen uit Nijmegen en Amnesty Nijmegen ontwikkelden hiervoor samen een mensenrechtenwandeling-app. Wethouder Daemen geeft het startschot.
Een tiental mensen uit Nijmegen vormen samen Stemmen uit Nijmegen, het aanspreekpunt voor de gemeente Nijmegen over het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen. Stemmen uit Nijmegen en Amnesty Nijmegen hebben samen een mensenrechtenwandeling-app uitgebracht, waarbij (een deel van) het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen aan de hand van teksten en afbeeldingen van toen en nu wordt gepresenteerd.
Wandeling met Stemmen uit Nijmegen of Amnesty Nijmegen
Wandelaars kunnen zelf de wandeling met de app doen, maar Stemmen uit Nijmegen en Amnesty Nijmegen bieden ook wandelingen aan. Tijdens deze wandeling krijg je extra informatie en extra beelden te zien. Interesse om met een groep de wandeling te doen onder leiding van de makers van de app? Stuur daarvoor een email naar amnestynijmegen@gmail.com.
Mensenrechtenwandeling-app
De app vertelt over gebeurtenissen in het Oosten en Westen van de wereld, over succesvolle en minder succesvolle ondernemingen in Nederlands-Indië en Suriname, over huizen in Indische stijl, een kazerne, een kruidenierswinkel, een opvangtehuis, een bank, een museum en over de (tijdelijke) Nijmegenaren Jan van Eupen, Piet van der Wedden, Lambert Biesman, Charles Guillaime van Sandick, Wilhelm Triebels, Clazina en Manille. Zij hebben allemaal een rol in het koloniale en slavernijverleden van Nijmegen. Van burgemeesterszoon die de eerste Nijmeegse Indiëvaarder was tot een locoburgemeester met aandelen in plantages. Deze gebeurtenissen en verhalen hebben hun doorwerking naar het heden. 1 op de 18 Nijmegenaren heeft op dit moment een Indische (4130), Surinaamse (1630) of Antilliaanse (4748) achtergrond (cijfers 2023: CBS-open data).
Over de route
De route gaat langs zestien locaties bij en in het centrum van Nijmegen. Via tekst en beeld maak je kennis met de verhalen van de stad en haar bewoners. Je kunt de verhalen zelf lezen of er naar luisteren, die keuze is aan jezelf.
De app
Je kunt de app onder de naam Amnesty RightsWalk gratis downloaden via Play Store voor een Androïd-toestel en bij een Iphone via App Store Apps Downloaden.