Informatie over de transportverzekering

Van onze redactie
12 juni 2024

Als ondernemer ben je vaak brandjes aan het blussen. Dagelijks moet je creatieve oplossingen bedenken voor dingen die niet zijn gegaan zoals je gehoopt had. Vaak valt het wel mee en ben je snel weer operationeel. Maar soms is de impact van een probleem groter en krijgt je bedrijf het lastig. Dat is waar zakelijke verzekeringen om de hoek komen kijken.

Zeker bij het transport van goederen kunnen er dingen misgaan. Tijdens het transport heb je de goederen niet in het vizier en is het maar hopen dat alles goed verloopt. De transportverzekering kan je hier zekerheid in bieden.

Wat is de transportverzekering?
De transportverzekering is een verzekering waarmee je – zoals de naam doet vermoeden – goederen verzekert tijdens transport. Raken de goederen beschadigd tijdens het transporteren ervan, dan kun je een vergoeding krijgen van de verzekeraar. Bij schade moet je bijvoorbeeld denken aan schade die ontstaat tijdens het laden en lossen of bij een aanrijding, maar ook diefstal valt onder de dekking van de transportverzekering.

Hoe ziet de dekking eruit?
De exacte dekking van deze verzekering verschilt natuurlijk per verzekeraar. Om je toch een idee te geven van schade die onder de dekking valt, volgen hieronder een aantal voorbeeldsituaties:

  • Je schakelt een koerier in om je spullen te laten vervoeren, maar bij aankomst zijn de spullen beschadigd.

  • Je brengt een product met je bus naar een klant, maar halverwege wordt er ingebroken en wordt het product meegenomen.

  • De koerier die je product vervoert, krijgt een ongeluk, waardoor je product totaal vernietigd is.

Waarom is deze verzekering handig?
Als je vaak dure goederen vervoert, denk bijvoorbeeld aan bouwmaterialen transport, dan is het slim om een transportverzekering af te sluiten. Zelfs als je veel vertrouwen hebt in je eigen rijkunsten of als je alleen professionele koeriers inhuurt. In het verkeer heb je geen invloed op wat anderen doen, dus zelfs de beste bestuurder kan te maken krijgen met een ongeluk. En zelfs al parkeer je je bus altijd in het zicht, diefstal kun je nooit helemaal uitsluiten. Met dure goederen kunnen de kosten van schade al snel oplopen, dus met een transportverzekering bescherm je je bedrijf tegen een flinke financiële tegenvaller.

Hoeveel kost de transportverzekering?
De premie die je betaalt voor je transportverzekering is afhankelijk van meerder factoren. Die factoren zijn voor ieder bedrijf anders. Het is daarom lastig om op voorhand te zeggen hoeveel je maandelijks kwijt zult zijn aan premies. Je kunt het beste de website van de verzekeraar raadplegen. Daar vind je vaak een rekentool waarmee je je premie kunt berekenen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen