Inzamelingsactie om grote herbivoren terug te brengen in Nederlandse landschappen

Van onze redactie
11 juni 2024

Nijmeegse organisatoren willen kwetsbare Nederlandse natuur versterken.

Atlas Stichting is opgericht in januari 2024 en heeft als doel om dit jaar haar eerste kudde Schotse Hooglanders te introduceren in een Nederlands natuurgebied.

De stichting is namelijk op een missie om de Nederlandse ecosystemen te herstellen door middel van rewilding: het terugbrengen van grote herbivoren in onze landschappen. Via het GoFundMe-platform zijn organisatoren Freek en Maxmell uit Nijmegen een inzamelingsactie gestart om hun plannen te kunnen financieren. 

Atlas is een non-profitorganisatie geleid door Freek Besselink, mede-oprichter en voorzitter, en Maxwell Chesal, secretaris. Freek heeft ruim drie jaar ervaring met het managen van kuddes runderen en paarden in natuurgebieden in Nederland. Maxwell heeft biologie gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en is sindsdien actief in de duurzame landbouw. 

“De natuur in Nederland is uitgeput en kwetsbaar, waardoor het leven van planten, dieren en mensen gevaar loopt. Grote herbivoren versterken ecosystemen en maken ze dynamischer en veerkrachtiger. Terwijl ze grazen, snuffelen, vechten, poepen en baden, creëren ze mozaïeken van diverse habitats, terwijl ze zaden, microben en voedingsstoffen verspreiden. Dit zijn slechts enkele van de vele manieren waarop herbivoren de gezondheid van de bodem verbeteren, de biodiversiteit vergroten en klimaatverandering helpen tegen te gaan.” - aldus de campagnetekst

Het streefbedrag van de campagne is €60.000. Hiermee wil de stichting de eerste kudde wilde runderen en/of wilde paarden, een terreinwagen en een trailer, apparatuur om de gezondheid en het gedrag te monitoren en alle overige bedrijfskosten betalen. 

Bekijk hier de campagne: https://www.gofundme.com/f/lets-rewild-the-netherlands-help-us-start-up-our-nonprofit 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen