Reis door Europa met het Symfonieorkest Nijmegen

Van onze redactie
8 juni 2024

Het Symfonieorkest Nijmegen geeft op woensdag 26 juni een zomerconcert met een uur muziek uit allerlei Europese windstreken. Het concert begint om 20.00 uur en is in de Boskapel, Graafseweg 276 te Nijmegen. Kaarten aan de zaal: € 21, €11 en €6. Kaarten voorverkoop zie onze website: www.symfonieorkestnijmegen.nl.

Het concert wordt geopend in Griekse sferen met de Helios Ouverture van Carl Nielsen. Het werd gecomponeerd in 1903 tijdens een verblijf in Athene. Het stuk verklankt één dag, van zonsopkomst tot zonsondergang, waarbij de zon uiteindelijk ondergaat in de Egeïsche Zee.
De Hongaarse dansen nummer 2, 3 en 5 van Johannes Brahms is de volgende halte in Europa. Brahms liet zich inspireren door thema's die hij kende via de violist Eduard Reményi. Deels zijn ze afkomstig van Reményi zelf en deels zijn ze geïnspireerd op de Hongaarse volksmuziek uit die tijd.

We bereiken het zonnige Frankrijk met de Danse macabre, dodendans, van Camille Saint-Saëns, een symfonisch gedicht met een angstaanjagend verhaal en spookachtige muziek.
Vervolgens gaan we naar Italië voor de ouverture La Forza del Destino van Guiseppe Verdi. De opera speelt zich zowel in Spanje als in Italië af.

Als voorlaatste de Little Suite, Mala suite, van Witold Lutoslawski. Deze suite bestaat uit 4 delen die gebaseerd zijn op Poolse volksmuziek

Als sluitstuk Variations on America van Charles Ives. Het gaat hier om variaties op een thema dat oorspronkelijk door de Fransman Lully is gecomponeerd, en momenteel als basis dient voor het Engelse volkslied: toch Europees.

Foto door Corrie Heijstek.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen