Gemeente Nijmegen wint de BNG Bank Erfgoedprijs 2024

Van onze redactie
8 juni 2024

De gemeente Nijmegen is de winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024, met dit jaar als thema Post 65-erfgoed. Juryvoorzitter Ina Adema maakte dit afgelopen donderdag bekend in Weert (de winnaar van de prijs in 2023). Wethouder van Weert Martijn van den Heuvel overhandigde de prijs aan collega wethouder Tobias van Elferen van de gemeente Nijmegen.

Hij ontving, behalve de lof van de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Ook de andere genomineerden Apeldoorn en Nieuwegein werden uitgebreid gecomplimenteerd door de jury. 

Winnaar BNG Bank Erfgoedprijs 2024
De jury wees Nijmegen aan als winnaar, omdat deze gemeente het Post 65-erfgoed als gelijkwaardig onderdeel van de rijke gemeentegeschiedenis ziet en behandelt. Nijmegen zet in op een sterke beleving van het lokale erfgoed en maakt dat erfgoed goed zichtbaar in de verzorgde openbare ruimte. De bewoners beleven het erfgoed daardoor als een vanzelfsprekend onderdeel in hun omgeving. Hiermee is Nijmegen een voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland. Lees het volledige oordeel van de jury in het JURYRAPPORT. 

Winnaar Publieksprijs 2024
Dit jaar is wederom enthousiast gestemd voor de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Met 547 stemmen van de ruim 900 stemmen ging ook de Publieksprijs 2024 naar Nijmegen.

Symposium
Tijdens het symposium, dat voorafgaand aan de prijsuitreiking door de gemeente Weert werd georganiseerd, maakte het publiek kennis met het groene erfgoedbeleid van Weert. Onder andere aan de hand van twee casussen: de restauratie van openluchttheater De Lichtenberg en de integrale aanpak van het Kazerneterrein. Directeur van gemeentelijk Museum W, John van Cauteren, verschafte de aanwezigen een breder perspectief op het erfgoed van de gemeente Weert. Vervolgens ging men op excursie langs bezienswaardige erfgoedlocaties in Weert zoals het Kasteelpark, Museum W, de Martinuskerk en Kloostertuin Birgittinessen. Tenslotte ging architectuurhistoricus Aimée Albers in op de sociale dimensie van Post 65-erfgoed: de rol van burgerinitiatieven in de stadsvernieuwingen van de jaren ’70 en ’80.


Dit bericht delen:

Advertenties