Het Duurzaamheidscafé: Knuffelen of kappen? Over onze relatie tot bomen

Van onze redactie
6 juni 2024

Alternatieve titel: Mogen bomen wijken voor woningen?

Waar de zaag in een boom gaat, komen de protestborden al snel tevoorschijn. Boomkap – in stad en bos – roept veel emoties op. Wat maakt bomen zo belangrijk? Waarom voelen we ons zo verbonden met bomen? En is boomkap soms gerechtvaardigd? In het Duurzaamheidscafé op dinsdagavond 18 juni in LUX, tijdens Nimma Aan Zee, reflecteren sprekers en publiek hier samen op.

Bomen zijn goed voor de bodem, voor het klimaat, voor het beperken van hitte in de stad, en voor de gezondheid van mens en aarde. De gemeente Nijmegen plant niet voor niets ieder jaar 1000 nieuwe bomen. Maar er worden ook regelmatig bomen in en rondom Nijmegen gekapt – om veiligheid, voor bosbeheer, met het oog op biodiversiteit, omdat de stad uitbreidt, of voor houtproductie.
Tijdens het Duurzaamheidscafé gaat het publiek in gesprek met experts en elkaar: vinden we het gerechtvaardigd dat bomen soms moeten wijken voor menselijke belangen? Is boomkap geoorloofd voor het bewaken van biodiversiteit? Moeten invasieve soorten wijken voor jonge inheemse bomen? Kan het kappen en aanplanten van bomen ook onderdeel zijn van een samenspel tussen mens en bos? Of vinden we dat we iedere boom als levend wezen moeten respecteren?

Gemeenteraadsleden Quirijn Lokker (GroenLinks Nijmegen) en Eline Lauret (Partij voor de Dieren Nijmegen) discussiëren over afwegingen waarbij bomen moeten wijken voor woningbouw – zoals bij de nieuwe wijk Winkelsteeg. Boomverzorger Jesse Spauwen praat over de dilemma’s die hij tegenkomst in zijn werk, waarbij veiligheid soms haaks staat op ecologische belangen. Willem Koning praat vanuit zijn Karinja wortels en vertelt hoe we vanuit Inheems perspectief naar bomen kunnen kijken. En onderzoeker en bosbouwadviseur Cathrien de Pater neemt het publiek mee in verschillende manieren waarop mensen zich verhouden tot bomen en bossen.

Het Duurzaamheidscafé: Knuffelen of kappen? Over onze relatie tot bomen vindt plaats op 18 juni om 20.00 uur in LUX en is onderdeel van kunst-voor-klimaat-festival Nimma Aan Zee.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen