Lotgenotengroepen Marikenhuis

Van onze redactie
5 juni 2024

Het Marikenhuis is een centrum voor mensen die geraakt zijn door kanker. Je bent welkom op de open inloop en je kunt deelnemen aan diverse activiteiten. De kennismakingsgesprekken voor de nieuwe lotgenotengroepen vinden de komende weken plaats. Heb je belangstelling? Meld je dan snel aan.

In een lotgenotengroep ontmoet je mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. “We steunen elkaar en bieden een veilige ruimte om onze soms lastige verhalen te delen” zeggen deelnemers aan deze groepen. Iedere groep wordt begeleid door twee deskundige en getrainde vrijwilligers van het Marikenhuis. We bieden diverse groepen: voor vrouwen die te maken hebben of hebben gehad met borstkanker; voor mannen met prostaatkanker; voor naasten en nabestaanden. Ook is er een groep voor mensen in de palliatieve fase: ‘Doorleven als kanker niet meer te genezen is, hoe doe je dat?’

Naast bovengenoemde groepen bieden we een lotgenotengroep ‘blijvende gezondheidsklachten na kanker’. Daarin kun je ervaringen delen over de gezondheidsklachten die je mogelijk nog dagelijks hebt, ook al is de kanker bij jou alweer een tijd geleden. Dit kan nog steeds veel invloed hebben op verschillende aspecten van je leven. Het omgaan met langdurige gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, pijn en de angst voor terugkeer van kanker kan een grote uitdaging zijn. Dan is het fijn om hier in een groep met anderen over te praten. Met mensen die in eenzelfde situatie zitten. Herkennen, erkennen en delen van ervaringen helpen je om het leven iets ‘lichter’ te maken en dan lukt het beter om, misschien op een andere manier, de draad weer op te pakken.

Ok is er een algemene lotgenotengroep waarin je mensen ontmoet met verschillende soorten kanker. Je wisselt met elkaar uit wat je bezig houdt en wat je ondersteunt. In deze groep vind je herkenning bij elkaar, erkenning van de klachten en de last die je ervaart door de ziekte. Ook na de behandeling kun je nog klachten hebben. Je kunt moe zijn of je kunt je slecht concentreren. De groep wordt begeleid door Susana Madrid (rouw- en verliestherapeut) en Jacques van Turnhout ( oud-hematoloog/oncoloog).

In een lotgenotengroep bepaal je met elkaar de gespreksonderwerpen. De groepen zijn besloten en bestaan uit maximaal zes tot acht deelnemers die tussen de 6 en 8 keer samenkomen. Zodra de groep gestart is komt er niemand meer bij. Je kunt je wel altijd aanmelden, dan zorgen wij dat je aan de eerstvolgende lotgenotengroep deel kunt nemen.

Aanmelden
Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van het Marikenhuis. Na aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. De bijeenkomsten vinden plaats op onze locatie in Nijmegen. Wij vragen een eigen bijdrage van € 2,50 per bijeenkomst.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen