Tijdens de feestelijke uitreiking van de Lifeport@ Circulaire Awards zijn Holland Food Services uit Wijchen en The Good Shit Company uit Nijmegen bekroond als de winnaars van 2024. Holland Food Services sleepte De Cirkel in de wacht voor hun innovatieve circulaire voedselleveringsketen, terwijl de Startup Cirkel naar The Good Shit Company ging voor hun creatie van vodka en gin op basis van broodresten.
De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de drukbezochte uitreiking op het Lifeport Festival Circulair in Nijmegen. De jury, waaronder hoogleraar emeritus Duurzaam en Circulair Ondernemen Jan Jonker van de Radboud Universiteit, beoordeelde de finalisten op hun impact in het verminderen van grondstofgebruik. De Cirkel Awards zijn een initiatief van de Lifeport@ Circulaire Raad regio Rijk van Nijmegen.
Circulaire aanpak in de voedsellevering
Duurzaamheid staat centraal bij Holland Food Services, een familiebedrijf dat aanzienlijke impact maakt met de eiwittransitie, minder belastende producten en de innovatie van retourverpakkingen. "Wat dit bedrijf onderscheidend maakt is hoe ze hun keten en klanten meenemen in circulariteit, onder andere door scholing en het ontzorgen in retourlogistiek. Circulariteit is doorgevoerd in het hele bedrijf; alles is doordacht. Het hele bedrijf ademt circulariteit," aldus de jury.
De meest circulaire startup
De Startup Cirkel ging naar The Good Shit Company uit Nijmegen. Deze startup maakt innovatieve producten uit reststromen, met als missie om van ‘bad shit’ (afval) ‘good shit’ te maken. Ze hebben een speciaal proces ontwikkeld om brood te fermenteren en vervolgens te distilleren, waardoor ze van de alcohol duurzame vodka en gin produceren. De jury was enthousiast: "Een bedrijf dat ver is in de ontwikkeling van het concept, met een goed doordacht marketing- en businessplan. De ontworpen flessen en productnaam zijn prachtig."
Overige finalisten
De andere finalisten voor De Cirkel 2024 waren HCM-Medical, een innovatief bedrijf uit Nijmegen dat grote stappen maakt met biologische en biomaterialen producten, en Road2Work@Dar, die zich richten op het hergebruiken en recyclen van elektronica. In de categorie startups grepen BIOMA Lab, dat biodesign integreert in de productieketen, en Sustainable Constructions, dat bouwconcepten ontwikkelt van gerecyclede en herbruikbare materialen, net naast de award.
Nieuwe voorzitter
Met het pensioen van hoogleraar emeritus Jan Jonker verwelkomt de Cirkel Awards dr. mr. (Marije) Klomp als de nieuwe voorzitter. Als Programmadirecteur Duurzaamheid aan de Radboud Universiteit en MVO Manager van het Jaar 2022 brengt Marije een frisse en inspirerende visie op circulair ondernemen. "De Cirkel Awards erkennen degenen die baanbrekend werk verrichten in circulair ondernemerschap en duurzaam grondstofgebruik," zegt Klomp. Ze roept iedereen op om bedrijven met een circulaire bedrijfsvoering, idee, proces of pilot te nomineren voor de volgende editie. Samen bouwen we aan een wereld waarin duurzaamheid en circulariteit de norm zijn.
Over Lifeport@ Circulaire Raad
De Cirkel Awards zijn een initiatief van de Lifeport@ Circulaire Raad regio Rijk van Nijmegen, een coalitie van bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden die samen de transitie naar een circulaire economie versnellen. Door circulaire ondernemers een podium te bieden, wil Lifeport@ de regionale circulaire kennis verspreiden en andere ondernemers inspireren. Het doel is om zo lang mogelijk met grondstoffen en producten te doen door producten te repareren, grondstoffen slimmer te recyclen en innovatieve circulaire producten te ontwikkelen.