Smetiuslezing over Romeinse limes in 16e en17e eeuw

Van onze redactie
31 mei 2024

Op zaterdag 8 juni van 19.00 tot 21.30 uur houdt het Nederlands Klassiek Verbond de Smetiuslezing 2024. Ditmaal over de Romeinse limes in de 16e en 17e eeuw. Prof. dr. Koen Ottenheym van de Universiteit Utrecht vertelt over het beeld dat men zich in de 16de en 17de eeuw had gemaakt van de Romeinse castella en van de antieke tempels in de provincies langs de grote rivieren in Zuid Holland, Utrecht en Gelderland.

Vooraf aanmelden
De lezing wordt gehouden bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en is voor NKV-leden Huisvrienden gratis bij te wonen. Studenten betalen 3 euro en alle anderen betalen 5 euro per persoon. De Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen is rolstoelvriendelijk ingericht. Graag vooraf aanmelden via de ticketwebsite.

Opgravingen
Het redelijk heldere beeld dat wij nu hebben van de reeks van grotere en kleinere versterkingen langs de oevers van de grote rivieren, staat in schril contrast met de eerste pogingen daartoe, zo’n 500 jaar geleden. De voorstelling die men zich in de 16de en 17de eeuw maakte van de Noordelijke Nederlanden, lijkt voor ons tegenwoordig misschien soms wel heel fantasierijk. De antieke teksten golden toen als belangrijkste en meest betrouwbare bron. De huidige kennis van de verschillende Neder-Germaanse forten, legerkampen en wachttorens is grotendeels gebaseerd op professionele opgravingen en andere onderzoeken.

Smetius
De Smetiuslezing richt zich op manieren waarop men in het vroegmoderne verleden nadacht over de Romeinse archeologie en geschiedenis van Nijmegen, Gelderland en Nederland. De themalezing is vernoemd naar de Nijmeegse predikant en verzamelaar Johannes Smetius sr. (1590-1651), auteur van het boek Nijmegen, stad der Bataven (1644) en verzamelaar van Nijmeegse bodemvondsten.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen