Het Gastenhuis Nijmegen – een liefdevol thuis voor mensen met dementie – opent haar deuren

Van onze redactie
30 mei 2024

Op woensdag 29 mei zijn de deuren van Het Gastenhuis Nijmegen officieel geopend. In het nieuwe stadsdeel Hart van de Waalsprong vond, in aanwezigheid van burgemeester Hubert Bruls en Gastenhuis-initiatiefnemer Annemieke Bambach, de feestelijke opening van deze prachtige locatie plaats.

In zijn toespraak benadrukte de burgemeester de snelle groei van de stad en de dringende behoefte aan goede woonzorgvoorzieningen. Hij noemde Het Gastenhuis een zeer welkome aanvulling voor zowel de stad als de wijk, waar mensen met dementie op een respectvolle manier kunnen wonen en leven.

Trainee locatiemanager Marloes Haaksman verwelkomde met enthousiasme de eerste bewoners en het nieuwe zorgteam van deze prachtige locatie.

Het Gastenhuis Nijmegen, geleid door locatiemanagers Bianca Woltman en Corien Akkers- van Lokven, biedt een warm thuis voor mensen met dementie met 23 appartementen, waarvan vier geschikt zijn voor (echt)paren. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar.

Bewoner bepaalt
Persoonlijke aandacht, vrijheid en eigen regie voor bewoners staan voorop bij Het Gastenhuis. Bewoners bepalen zelf hoe zij leven, met wie zij omgaan en wat ze doen. De zorg beweegt met hen mee, in plaats van andersom. Mensen richten hun eigen appartement in. En kunnen gewoon de deur uit voor een ommetje, boodschap of bezoek. Ook familie kan komen en gaan wanneer zij willen.

Raakt een bewoners wel eens de weg kwijt? Dan krijgt hij een gps-tracker mee, zodat een medewerker hem even kan ophalen als dat nodig is. In het huis zijn koks die dagelijks vers en gezond koken, samen met bewoners. En bewoners nemen deel aan het huishouden, zolang dat lukt. Als de ziekte zich ontwikkelt, groeit de zorg ongemerkt mee, en hoeven ze niet opnieuw te verhuizen.

Gastenhuis-initiatiefnemer Annemieke Bambach: “Juist het normaliseren van ouderenzorg levert kwaliteit op. Door het kleinschalig en midden in de wijk te organiseren, met het eigenaarschap laag in de organisatie. Ons concept kost de maatschappij minder dan een regulier verpleeghuis. Terwijl we voldoen aan hetzelfde kwaliteitskader. We hebben bewoners die hun huisdier meeverhuizen, waarvoor we een atelierhoek inrichten en die naar hun schaakclub blijven gaan, of borreltjes blijven drinken in hun favoriete café Daarnaast zien we de winst van meer werkplezier, verbinding in de buurt en begrip voor dementie in de omgeving."

Hoge klant- en medewerkertevredenheid
Dat dit concept goed werkt, blijkt uit de zeer hoge klant- en medewerker tevredenheid (9,0 en 8,4, ZorgfocuZ 2023) en de enthousiaste reacties van huisartsen waarmee Het Gastenhuis samenwerkt.

Meer weten?
Kijk op hetgastenhuis.nl/nijmegen

Fotograaf: Beaudien Duijkersloot


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen