Sint Maartenskliniek opent Esther Vergeer Foundation Sportpoli in Nijmegen

Van onze redactie
30 mei 2024

De Esther Vergeer Foundation Sportpoli is vandaag geopend in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Daarmee is het de eerste sportpoli die opent in een revalidatiekliniek. Kinderen met een lichamelijke beperking krijgen na een serie medische onderzoeken en voortgangsgesprekken een consult bij de sportpoli. Uitgangspunt van dat gesprek is wat de kinderen wél kunnen: Sporten!

De sportpoli is de start van een persoonlijk begeleidingstraject naar een ‘gewone’ sportvereniging die bij het kind en zijn/haar beperking past en waar het kind ook welkom is. Waar plezier wordt beleefd, fysieke uitdaging geldt en het zelfvertrouwen groeit. Zo geeft de Esther Vergeer Foundation alle kinderen met een lichamelijke beperking de kans om ‘gewoon’ te sporten! De overige Esther Vergeer Foundation Sportpoli’s zijn te vinden in de 8 academische kinderziekenhuizen in Nederland.

De sportpoli wordt als extra consult toegevoegd aan de gesprekken met de behandelend artsen en zorgprofessionals van de Sint Maartenskliniek. Kinderen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening krijgen een persoonlijk begeleidingstraject waarin gekeken wordt naar de sportwensen, -behoeften en mogelijkheden. Samen met een relatiemanager van de foundation wordt een reguliere sportvereniging gevonden die bij het kind en zijn/haar beperking past.

“Het consult gaat vérder dan informeren: we inspireren ouders en kinderen over de kansen die sport biedt, we enthousiasmeren over de mogelijkheden die er voor het specifieke kind zijn en bieden persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een fijne plek om structureel te gaan sporten in de woonomgeving van het kind”, vertelt Marie-Louise Lemmen, directeur van de Esther Vergeer Foundation.

Het belang van sport
“Sport geeft kinderen veel plezier, verbondenheid en een gevoel van vrijheid”, aldus Esther Vergeer als oprichter van de foundation, voormalig rolstoeltennisster en Paralympisch kampioene. “Daarnaast is sport erg belangrijk voor de ontwikkeling van fysieke, emotionele en sociale capaciteiten. Ze krijgen zelfvertrouwen, verleggen grenzen, leren omgaan met tegenslag, leren samenwerken en hoe zij sociale contacten buiten school aangaan. Sport zorgt bovendien niet alleen dat het kind tijdens het sporten beweegt, maar ook dat hij/zij meer motorische vaardigheden ontwikkelt waarmee het ook rondom huis en op school beter en vaker kan bewegen.”

Ook Helma Bongers, Medisch Manager Revalidatie van de Sint Maartenskliniek, is blij met de samenwerking. “Dankzij de sportpoli kunnen we kinderen nóg beter op weg helpen naar meer bewegingsvrijheid. Bij de Sint Maartenskliniek gaan we altijd samen met het kind op zoek naar de mogelijkheden. Net als bij de Esther Vergeer Foundation ligt onze focus dus op wat wél kan en willen we de kinderen meer plezier geven in bewegen. Deze samenwerking voelt dan ook als een logische stap.”

Waar is de Sportpoli te vinden in de Sint Maartenskliniek?
Locatie:
St. Maartenschool
Openingstijden: geopend op afspraak na verwijzing van de revalidatiearts

Over de Esther Vergeer Foundation
De Esther Vergeer Foundation werd in 2004 opgericht door voormalig rolstoeltennister en Paralympisch kampioene Esther Vergeer. De Esther Vergeer Foundation maakt sporten voor kinderen met een lichamelijke beperking bij een reguliere sportvereniging mogelijk. Daardoor leren ze om te gaan met hun beperking, groeit hun zelfvertrouwen en staan ze sterker in de maatschappij. De organisatie is gevestigd op sportcentrum Papendal nabij Arnhem. esthervergeerfoundation.nl

Over de Sint Maartenskliniek
Als gespecialiseerd revalidatieziekenhuis is de Sint Maartenskliniek in Nederland en Europa toonaangevend in de behandeling van aandoeningen op het gebied van beweging. Het revalidatieziekenhuis brengt haar patiënten verder in beweging vanuit specialismes in o.a. orthopedie, reumatologie, revalidatie en pijnbestrijding. maartenskliniek.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen