Nieuw! Rotonde Vredenburgplein

Van onze redactie
29 mei 2024

De rotonde bij de Waterstraat, de Marialaan, Voorstadslaan en de Industrieweg heeft een naam gekregen: Vredenburgplein. Maandag 27 mei is het straatnaambord ook officieel geplaatst. Met een knipoog naar het verleden.

De rotonde krijgt een naam met geschiedenis. Vredenburg was een voormalige buitenplaats uit de achttiende en negentiende eeuw. Deze bevond zich rondom de plek waar nu het Vredenburgplein ligt. Het idee voor de naam kwam van de Nijmeegse straatnamenspecialist Rob Essers.

Buitenplaats
Een buitenplaats was meestal een landhuis of boerderij met een aangelegd landgoed er omheen, waar rijke inwoners van steden in de zomer woonden. In een schepenprotocol van 7 januari 1707 werd buitenplaats Vredenburg als volgt omschreven: “Seker huijs hoff en bijgehorig moesland groot ongeveer anderhalven mergen, genaemt Vredenburgh, …)”. Het gaat hier dus om een huis met bijbehorend stuk grond waarop groente werd verbouwd. Met ‘huijs hof’ zou een hofstede bedoeld kunnen worden, want dat is een andere naam voor een buitenplaats. ‘Morgen’ is een oude oppervlaktemaat. Het verwijst naar een gebied dat in een ochtend kon worden geploegd.

Villa Vredenburg
En nog een Vredenburg: In 1898 werd de villa op de hoek van de Voorstadslaan en de Waterstraat Villa Vredenburg genoemd. Het is niet bekend waar de naam Vredenburg precies naar verwijst. Misschien is het genoemd naar de Vrede van Nijmegen (1678-1679).


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen