Kiwanis Club Nijmegen haalde één miljoen euro op voor kinderen

Tekst: Karel Hermsen
26 mei 2024

Op zaterdag 1 juni viert de Kiwanis Club Nijmegen haar 40-jarig bestaan. Deze serviceclub heeft zich sinds 1984 met vele acties ingezet voor met name kinderen in Nijmegen en omgeving.

Op 15 juni 1984 werd de Kiwanis Club Nijmegen opgericht door Dirk Bras en Clemens Teeuwissen als onderdeel van Kiwanis International.
Kiwanis Nederland heeft ca. 2000 leden verdeeld over een kleine 100 landelijke clubs. Kiwanis is net als de meer bekende Rotary en Lions een serviceclub. Het grote verschil is dat de opbrengsten uit acties van de Kiwanis met name bestemd zijn voor kinderen.
Kiwanis is naast Unicef wereldwijd een van de grootste kinderhulporganisaties. Onder het motto ‘Serving the Children of the World’.

Gedurende de veertig jaar van hun bestaan deden en doen de Nijmeegse Kiwanis dat met verve.
Dirk Bras vertelt met gepaste trots: `We hebben in al die jaren meer dan 80 grote en kleine projecten georganiseerd. Daarmee brachten we niet alleen door fundraising maar ook door eigen fysieke arbeid en diensten zo’n miljoen euro bij elkaar. Dat werd gedoneerd aan tientallen organisaties in vooral Nijmegen en omstreken.
Daarvan kwam ruim 200.000 euro terecht bij aan het Radboudumc gerelateerde instellingen. Zo maakten we in 1987 de bouw van het eerste Helidek mogelijk, vooral ten behoeve van de afdeling Neonatologie, en een paar jaar later een tv-studio voor het Amalia Kinderziekenhuis. Verder vloeiden financiële bijdragen naar gelieerde stichtingen van het Radboudumc zoalsSave a Child’s Heart’, ‘Energy 4 All’ en recent ‘ALL4SMALL’. We kregen zo een speciale band met het Radboudumc. Vandaar dat we ons lustrum vieren in Huize Heyendaal.’

Maar ook voor andere organisaties werden de handen uit de mouwen gestoken, zoals o.a. het Ronald Mc Donald Huis, Stichting Kinderdroomwens, Tante Lenie, Cifla Race Runners, speeltuin `t Kraaienest en acties voor twee Poolse kindertehuizen in Szczecin en Bydgodszcz.

Om één miljoen euro bij elkaar te krijgen is heel wat werk verzet.
Dirk Bras: 'We hebben ten behoeve van de fondsenwerving door de jaren heen onder meer een vijftal musical-, cabaret-  en andere theateruitvoeringen georganiseerd in de Stadsschouwburg en later zes golftoernooien met kunstveilingen op het Rijk van Nijmegen in Groesbeek. Een schot in de roos is de jaarlijkse kerststollenactie met als motto: ‘Elk plakje is als een gebakje’. Dat doen we nu al zeven jaar. Vanaf oktober zijn we dan diverse zaterdagen druk in de weer om bij ons lid banketbakker Goos Jan Looijenga kerststollen te kneden. De respons van de Nijmeegse burgerij is geweldig. Voor 2000 stuks moesten we zelfs uitwijken naar een grotere bakkerij in Noordwijk.’

Kortom, Kiwanis Club Nijmegen heeft haar sporen wel verdiend. De club wil graag verder gaan met haar activiteiten, maar toch zijn er zorgen over de toekomst.

Bras: ‘We willen graag doorgaan met al ons mooie werk, maar de vraag is of we dat met een steeds kleinere mankracht wel kunnen. In al die jaren heeft Kiwanis Nijmegen in totaal een 90-tal leden gehad. Gemiddeld hadden we zo'n 25 leden, nu nog zeventien. De vergrijzing slaat toe. Van de leden van het eerste uur zijn nog zo’n zeven zeer actief. Hoe lang houden we het nog vol?'

‘We proberen altijd het nuttige met het aangename te verenigen en daarom zijn onze maandelijkse bijeenkomsten ook zo hartstikke belangrijk. Er ontstaan vriendschappen voor het leven. In een ongedwongen setting worden de mooiste ideeën geboren en afspraken gemaakt. We weten drommels goed dat dertigers en veertigers alle zeilen moeten bijzetten om werk en gezin te combineren en dat er veel meer prikkels van buitenaf zijn. Door gebrek aan tijd en een veranderd beeld over serviceclubs zijn die laatsten steeds minder in beeld. Jammer want ze hebben zo veel te bieden. Projecten voor kinderen is de basis, maar ook de onderlinge band, gezelligheid en kameraadschap is erg belangrijk. Als je veel plezier en respect hebt voor elkaar, dan kun je samen veel bereiken!’

Dus gaan zij stug door met hun missie. De overheid zorgt voor de basisvoorzieningen, maar voor dat kleine beetje extra waardoor kids ook kunnen glunderen zijn serviceclubs zoals Kiwanis Nijmegen onontbeerlijk. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Tijdens de receptie op 1 juni wordt een cheque van 10.000 euro uitgereikt aan All4Small.

All4small is opgericht door en op initiatief van kinderartsen, neonatologen en verpleegkundigen van het Radboudumc om kwetsbare en tere pasgeborenen beter te helpen en om aandacht te vragen voor belangrijk onderzoek om zo hun levenskansen te vergroten.

Meer informatie over Kiwanis Club Nijmegen vindt u op: https://nijmegen.kiwanis.nl 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen