Zomer in aantocht: voorkom hittestress

Van onze redactie
26 mei 2024

Duurzaam Hengstdal heeft in de afgelopen jaren veel mensen in de wijk voorzien van advies om het huis warm te houden. Maar in de zomer doet zich in ons land de laatste jaren een ander probleem voor: hittestress. Ook daar valt veel tegen te doen, en zonder hoge kosten te maken.

Isolatie tegen hitte werkt beter aan de buitenkant dan aan de binnenkant. Een laken spannen aan de buitenkant van een raam is helemaal zo gek nog niet. Houd in elk geval de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen. Verder kun je de omgevingstemperatuur ook beïnvloeden door de inrichting van de tuin.

Groene tuin
Maar liefst 48 procent van alle Nederlandse balkon- en tuinbezitters kampt met warmteoverlast door klimaatverandering. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek onder 1.058 Nederlanders met een tuin en/of balkon. Door vaker te kiezen voor groen in plaats van tegels, kunnen we samen de hittestress verminderen. Een bijkomend voordeel is dat een groene tuin het geluid dempt. Fijn als we allemaal weer tot laat in de avond buiten kunnen zitten!

Kunstgras op z'n retour
Wat je in elk geval niet moet doen, is kuntsgras leggen. Dan is een laagje grind nog beter. Het wordt extreem warm in de hitte en uit kunstgras komen microplastics in het milieu terecht. Niet voor niets gaan voetbalclubs die het kunnen betalen weer over op natuurlijk gras.

Onderhoudsvrije struikjes
De gemeente Nijmegen tovert ongebruikte steenvlaktes om tot paradijsjes voor insecten en vlinders en bewoners kunnen dat doen met hun eigen tuin. Als je niet van tuinieren houdt, kun je struikjes planten die geen onderhoud vragen. Maar je kunt ook kiezen voor een klassiek grasveldje. De wormen (en dus de merels) zullen je dankbaar zijn!

Foto via Duurzaam Hengstdal.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen