De grootste slaapfrustraties op een rijtje

Van onze redactie
21 mei 2024

Slapen: het is een van de fundamenten voor een goed en gezond leven. Toch is niet iedereen gezegend met een goede slaapkwaliteit en dat is erg jammer, want slecht slapen brengt veel narigheid met zich mee. Dat weet je ongetwijfeld wel, want iedereen slaapt weleens een dag slecht. Dit kan door piekeren komen, maar bijvoorbeeld ook door fysieke klachten.

Maar soms heeft een slechte nachtrust ook met externe factoren te maken en dat is natuurlijk erg vervelend. Maar wat zijn dan de grootste slaapfrustraties door externe factoren en hoe kun je ze oplossen?

Muggen
Muggen: alleen bij de naam beginnen sommige mensen al te sidderen. Natuurlijk hebben die dieren ook bestaansrecht, maar het is bijzonder vervelend wanneer je door ze wordt geprikt. Muggen zijn voornamelijk actief in de avond en in de nacht. Ze kunnen de sfeer dan ook goed verpesten. Wanneer je bijvoorbeeld lekker buiten wilt eten met aangenaam weer. Dan zijn ze niet te beroerd om het lekkere eten voor je te verpesten met een paar goede steken.

Maar in de nacht zijn ze nog vervelender, want ze kunnen je nachtrust ook danig verpesten. Dat vervelende gezoem, de angst die je hebt dat ze weer gaan steken. Je wordt er niet heel gelukkig van. Gelukkig kun je muggen weren met een hor voor dakraam. Dan vallen ze je in de nacht in ieder geval niet meer lastig en dat is mooi meegenomen!

In de nacht plassen
Oké, toegegeven. Dit is niet helemaal een externe factor, maar toch kun je er niet altijd wat aan doen. Sommige mensen plassen nu eenmaal vaker 's nachts dan anderen. Het is echter wel frustrerend wanneer je in de nacht moet plassen, want het is dan een stuk lastiger om door te slapen.

Gelukkig kun je dit probleem ook op verschillende manieren voorkomen. Ben je het type dat in de avond veel dorst heeft en om die reden veel drinkt? Dan is het handig om te onderzoeken waar die dorst vandaan komt. Vaak heeft het een logische oorzaak. Denk aan een zak chips eten voordat je naar bed gaat, of te veel zout gebruiken bij je avondmaaltijd. In de nacht plassen kan echter ook een medische oorzaak hebben en bijvoorbeeld door een blaasprobleem komen. Dan is het raadzaam om een afspraak bij je huisarts te maken.

Nachtelijk kabaal van de buren
Als je in een appartementencomplex of rijtjeshuis woont, dan bestaat er ook een kans dat je wakker wordt door kabaal van de buren. Natuurlijk is het niet erg als ze een keer een feestje geven, maar sommige mensen veroorzaken vrijwel dagelijks overlast. Als je te maken hebt met geluidsoverlast door de buren, dan doe je er goed aan om een gesprek met ze aan te gaan.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen