Lezing over militaire geneeskunde in het atoomtijdperk

Van onze redactie
16 mei 2024

Op donderdag 30 mei van 19.00 tot 21.00 uur houdt Tommy Duurland een lezing voor de Medisch-historische Club Daniël de Moulin. Duurland vertelt over de NAVO-strategie aangaande de inzet van militaire geneeskunde tijdens de eerste Koude Oorlog. Dit in het geval van een biologische, chemische en vooral ook atoomaanval. Lezing: Asklepios en het zwaard. Militaire geneeskunde in het atoomtijdperk - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Vooraf aanmelden
De lezing wordt gehouden bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en is voor Huisvrienden gratis bij te wonen. Anderen betalen 5 euro per persoon, contant of giraal te voldoen. Pinnen is voor deze lezing niet mogelijk. De Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen is rolstoelvriendelijk ingericht. Graag vooraf aanmelden via: kleiohistoria@markbeumer.eu

Bedrijfsartsen in legergroen
Tijdens de eerste Koude Oorlog (1949-1989) waakte de Militair Geneeskundige Dienst van de Koninklijke Landmacht als een ‘legergroene bedrijfsarts’ over de gezondheid en inzetbaarheid van de troepen in de kazernes. Een niet minder belangrijke, maar wel complexere vredestaak, was het treffen van voorbereidingen op de medische zorgverlening in oorlogstijd.

Escalatie
Legerartsen, gewondenverzorgers en andere militair-geneeskundigen moesten klaarstaan voor de afvoer, behandeling en verpleging van talloze zieken en gewonden. Daarbij bestond het gevaar dat een oorlog met de Sovjet-Unie zou escaleren in een oorlog waarin chemische, biologische en zelfs nucleaire wapens zouden worden ingezet. Een nogal actueel onderwerp dus.

Geneeskundige voorbereiding
In zijn lezing behandelt Tom Duurland de vraag hoe de Militair Geneeskundige Dienst omging met de atoomdreiging. Welke plaats hadden de geneeskundige oorlogsvoorbereidingen in de NAVO-strategie?

Paradoxale taak
Naast militaire en de wetenschappelijke aspecten, komen ook de medisch-ethische en politieke kanten van dit vraagstuk aan bod. Zo wordt voor het eerst een beeld geschetst van de manier waarop duizenden dienstplichtige en vrijwillig dienende militair-geneeskundigen tijdens de Koude Oorlog zin gaven, of probeerden te geven, aan een taak die met paradoxen en onzekerheden was omgeven.

Medisch-historische Club Daniël de Moulin


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024