Iconententoonstelling in de Dominicuskerk

Van onze redactie
11 mei 2024

VAN HEMELVAART TOT PINKSTEREN  (ICONENTENTOONSTELLING)

In de week vóór Pinksteren (van 12 t/m 19 mei) is er in het noordertransept van de aan de Professor Molkenboerstraat 7 in Nijmegen een tentoonstelling van iconen die de leden van de werkgroep het laatste seizoen (of al eerder) hebben geschilderd – ‘geschreven’, zoals dat in vakjargon heet. U kunt de hele week de tentoonstelling bezichtigen, iedere dag van 12 tot 16 uur.

De werkgroep bestaat al sinds 2009 en stond onder leiding van Maria Nolet († 2020) en Willem Pelser. Tijdens de bijeenkomsten van de deelnemers hebben zij hun kennis en kunde aan hen doorgegeven om op een eenvoudige manier een icoon te kunnen schilderen. En dat zijn er in de loop der jaren zo rond de 40 geweest. En die deelnemers kwamen overal vandaan, niet alleen uit de Effata-Dominicusparochie. Ook uit andere locaties van de St.Stefanusparochie en ver daarbuiten: Oosterbeek, Afferden, Winssen, Beuningen, Bemmel, Schaijk, Malden. Groesbeek. De laatste jaren schommelt het aantal deelnemers tussen de 8 à 12 en het moeten er ook niet meer worden. Anders is er geen overzicht meer en de ruimte is beperkt. De schilders hebben dan ook heel wat materialen voor hun neus staan.

"Begonnen in de dagkapel hebben we in de loop der jaren op heel wat locaties in de kerk en pastorie gezeten: de huiskamer en de crearuimte in de pastorie, het noordertransept, de keuken bij de dagkapel, de sacristie en nu zijn we weer aanbeland in de verbouwde keuken, waar de kerkgangers na de zondagviering hun koffie komen drinken om nog wat na te praten."

Iconen schilderen is een meditatieve activiteit. We openen altijd met een gebed van de icoonschilder en dan volgt er volkomen rust waarbij de schilder zich uitsluitend bezighoudt met de afbeelding die hij/zij op het paneel overbrengt. Tijdens een korte pauze met koffie of thee vertelt Willem Pelser wat achtergronden van een of meerdere iconen, over technieken, enz.

U bent allen van harte welkom op deze overzichtstentoonstelling, wellicht als voorbereiding op Pinksteren. U bent ook van harte welkom bij de zegening van de iconen op donderdag 16 mei om 14.00 uur in het noordertransept. In een korte viering wordt Gods zegen gevraagd over de iconen van Jezus, Maria, een heilige of een gebeurtenis uit het evangelie.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen