Lezing over De belevenissen van een politieman in Nijmegen

Van onze redactie
1 mei 2024

Op woensdag 15 mei van 19.30 tot 21.00 uur is er een lezing door Ed Jissink over zijn belevenissen als politieman. De lezing‘ Diender in de naam van de koning(in)’ wordt gehouden bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Als je wilt weten hoe het er bij de politie in Nijmegen aan toeging dan moet je naar deze lezing.

Deze is voor Huisvrienden gratis bij te wonen, anderen betalen 5 euro per persoon. Aanmelden kan via: Lezing: Diender in naam van de koning(in) - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis De locatie is de Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen is rolstoelvriendelijk ingericht.

Geleerde lessen
Ed Jissink heeft van 1967 tot 2010 bij de politie gezeten. Daar heeft hij veel meegemaakt. Zijn belevenissen heeft hij opgeschreven in het boek Diender in naam van de koning(in). Hij beschrijft 125 verschillende voorvallen en dilemma’s. Het is een boek geworden waar politiemensen, boa’s, hulpverleners en vele anderen lessen uit kunnen halen.

TT en Zuid Molukkers
Ed is begonnen in Assen, waar hij te maken kreeg met de Zuid-Molukkers die daar woonden. De verhouding tussen politie en Molukkers is in de jaren zeventig gespannen. Ook de Nacht van Assen hield de gemoederen bezig. Rondom de TT van Assen liep het regelmatig uit de hand. Wat deed de politie?

Bureau- en straatwerk
In 1987 kwam hij in Nijmegen terecht. Hij was in eerste instantie personeelsfunctionaris om vervolgens op te klimmen naar assistent rayonchef en rayonchef. Hij zag het politiewerk zowel van achter zijn bureau als op straat. Het district Nijmegen van het korps rijkspolitie en de gemeentelijke politiekorpsen in de regio Gelderland-Zuid fuseerden tot 1 regiokorps.

Aanslag, krakersacties
De politiecultuur veranderde en wat betekende dat voor politie en burger? Hij vertelt over een dreigende aanslag op de Vierdaagse, het miljoentje van Dales, de politie en de krakersacties en de onverwachte ongeregeldheden tijdens het EK voetbal.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen