[Column] 'Meelkers Malingen': 'Vergeten Feestdag’

Door: Frerik Meelker
1 mei 2024

2-wekelijkse column van Frerik Meelker: 'Meelkers Malingen'. 

Gisteren was het 30 april. Jarenlang was dertig april Koninginnedag, een nationale feestdag. Sinds 2013 is deze dag verschoven naar 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander.

Het hele land kleurt net als bij een wedstrijd van het nationale elftal oranje. Mensen proberen her en der wat oude spullen te verkopen en kinderen met een instrument proberen een paar euro’s bij elkaar te jengelen.

Het overgrote gedeelte van onze landgenoten gaat collectief harder door de geluidsbarrière dan wanneer carnaval en de Vierdaagsefeesten in dezelfde week zouden vallen. Zeker omdat het feest dit jaar zo gunstig viel, zullen sommigen meerdere dagen nodig hebben gehad om weer een beetje bij te trekken. Waarschijnlijk hebben de statiegeldverzamelaars en vuilnismannen het heel druk gehad. Hoe je het ook hebt beleefd, voor het saamhorigheidsgevoel is een ventilatie-evenement zoals Koningsdag heel belangrijk.

In sommige soms bijna vergeten en vaak verguisde politieke kringen was er op de eerste mei een zo mogelijk nog belangrijkere dag dan Koningsdag; 1 Mei de Dag Van De Arbeid. Op deze dag vierde men het belang van mensen in loondienst die essentieel zijn voor de welvaart. En ook nog in internationale verband, je zou er bijna communistisch van gaan denken!

De ‘markt’ draait nu op globalisering en open grenzen in Europa op arbeidsmigratie. De arbeidsmigranten doen veelal het zware werk, waar het gros van de Nederlanders zich te goed voor vinden en op neer kijken. En voor veel minder geld. Heel wat arbeidsplaatsen zijn er door verdwenen.

Tegelijkertijd zien wij op de Nederlandse arbeidsmarkt meer tekorten dan ooit. Behalve misschien aan pakketbezorgers en coaches, beide beroepsgroepen zouden niet eens onder de definitie van arbeiders vallen. Deze veelal zzp’ers zijn in realiteit net zo zelfstandig als onzeker, als in vroeger dagen de oorspronkelijke arbeiders.

Laten wij hopen dat vanaf vandaag De Dag Van de Arbeid de erkenning voor al deze mensen die iedere dag ploeteren weer gaat toenemen. Dat wij vanuit de samenhorigheid er in slagen om arbeid meer lonend te maken. Al is het maar voor het voldane gevoel.

Lees hier de vorige column van Meelker


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen