Opvanglocatie Winkelsteeg sluit grotendeels op 1 mei, laatste bewoners blijven nog maximaal twee weken

Van onze redactie
30 april 2024

De gemeentelijke noodopvanglocatie Winkelsteeg in Nijmegen zou 1 mei definitief volledig sluiten. Nadat de gemeente hier vorige week nadrukkelijk op aandrong bij het COA, sluit de locatie grotendeels. Maximaal 200 bewoners blijven nog maximaal twee weken op de locatie. Dit biedt het COA de tijd om ook voor hen een andere plek te vinden. Ondertussen kunnen vanaf volgende week de voorbereidende werkzaamheden op de nieuwbouwlocatie van start.

Burgemeester Bruls: “Gezien de situatie van het COA is het positief dat zij het merendeel van de bewoners van TGO Winkelsteeg kunnen herplaatsen. Dat er nog maximaal 200 personen voor maximaal twee weken blijven, vinden wij acceptabel omdat de werkzaamheden voor het geplande woningbouwproject op de locatie wel door kunnen gaan. Tijdelijk verplaatsen voor twee weken, want dan moet het COA een plek voor ze hebben gevonden, vinden we niet humaan voor deze personen. Wij hebben bij het COA aangedrongen op sluiting, omdat de huidige situatie niet meer uit te leggen is aan onze inwoners. Zowel omwonenden als de vluchtelingen zelf hebben een perspectief nodig. Ook is draagvlak voor opvang hard nodig. Mensen moeten kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid van de overheid en afspraak is afspraak. Dat geldt voor gemeente Nijmegen én voor het COA en het Rijk.”

Zo’n 20 statushouders die op Winkelsteeg verbleven worden ondergebracht in hotel Nimma waar het COA plekken heeft gereserveerd tot 1 juli. Deze mensen staan op de wachtlijst voor een woning. Voor de andere 500 bewoners – momenteel zijn er nog zo’n 700 bewoners op de locatie – heeft het COA andere locaties gevonden.
Omwonenden worden na 1 mei geïnformeerd over de afbouw van de opvanglocatie.

Winkelsteeg
Sinds 22 april 2023 is de tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie Winkelsteeg in bedrijf. Overeengekomen was dat deze per 1 november 2023 zou sluiten. Op verzoek van het COA is deze termijn verlengd tot 1 maart 2024. Daarna is nogmaals verlengd met twee maanden, omdat het COA geen vervangende plekken kon vinden. Daarmee komt de verlenging uit op 6 maanden, conform het oorspronkelijke verzoek van het COA van 13 september 2023. Op het terrein is de bouw van woningen voorzien, waarvan de eerste werkzaamheden in mei dienen te starten.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen