Laatste twee wijklezingen over Het Bombardement door Bart Janssen

Van onze redactie
30 april 2024

In mei houdt Bart Janssen zijn de laatste twee wijklezingen over het Bombardement op Nijmegen. Op 7 mei in de Muntenbuurt en op 15 mei in het Waterkwartier. Bart Janssen ontsnapte zelf ternauwernood en schreef er twee boeken over. Per wijk is er specifiek aandacht voor de slachtoffers die daar zijn gevallen. Graag van tevoren aanmelden.

Lezingen in Muntenbuurt en Waterkwartier

Doos met documentatie
Bart Janssen (*01-02-1944) ontsnapte bij het bombardement op miraculeuze wijze aan de dood en in zijn jeugd hoorde hij van zijn ouders en grootouders hoeveel geluk hij op die 22e februari 1944 had gehad. In 1968 erfde hij van zijn oma een doos met bidprentjes, rouwkaarten, krantenknipsels en meer documentatie over de Nijmeegse oorlogsslachtoffers. De doos werd de opmaat naar twee boeken.  

Verhalen van slachtoffers
In 1994, na de 50-jarige herdenking van het bombardement, zocht hij contact met de honderden nabestaanden, vrienden, klasgenoten, buren en bekenden van de vele slachtoffers van de oorlog in Nijmegen en begon hun dramatische verhalen op papier te zetten. In 2005 verscheen “De pijn die blijft” met 700 pagina’s vol verdriet over het grote bombardement van 22-02-1944. Maar hij ging door en in 2019 publiceerde hij “Het verdriet van Nijmegen”, dat in 1400 pagina’s beschreef hoeveel leed Nijmegen gedurende de hele oorlog te verwerken kreeg. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen