Geslaagd landelijk Walking Basketball-toernooi in Nijmegen

Verslag door Frans van de Geer
28 april 2024

Op zaterdag 20 april organiseerden de basketballverenigingen Wildcats uit Nijmegen en het Maldense Joy-M voor de eerste keer een toernooi voor Walking Basketballers uit het gehele land.

De organisatie werd, door gebruik te maken van het lokale sportakkoord, ondersteund door zowel de gemeente Nijmegen als de gemeente Heumen. Ruim 100 sporters namen deel aan het toernooi en waren afkomstig van 9 verschillende verenigingen: Celeritas Donar uit Groningen, Landstede Hammers Zwolle, The Lions uit Zandvoort, Heroes uit Den Bosch, het Wageningse Pluto, ArnhemEagles, Challenge Beuningen en de organiserende verenigingen Wildcats en Joy-M.

Om 10 uur in de ochtend werden sporters, begeleiding en supporters in de kantine van sporthal de Horstacker onder het genot van een kopje koffie of thee van harte welkom geheten. De organisatie benadrukte dat het toernooi vooral in het teken staat van gezelligheid, verbinding en respect. Scores worden niet bijgehouden en het advies was: “Spreek elkaar respectvol aan als je merkt dat de regels overtreden worden en/of als het spel te fysiek gaat worden”. Uiteindelijk moet iedereen aan het eind van de dag terug kunnen kijken op een waardevolle en plezierige dag en met een goed gevoel huiswaarts keren.

Nadat de teams zich omgekleed hadden, opende de Heumense wethouder Pepijn Baneke het toernooi door in drie pogingen de bal richting basket te gooien en de sporters in zijn openingswoordje mee te geven dat het blijvend sporten ook op oudere leeftijd van vitaal belang is, maar ook dat het belang van sporten als ontmoetingsplaats om sociale contacten aan te gaan niet te onderschatten is.

Voordat de wedstrijden van start konden gaan, werden de spieren opgewarmd: dribbelen, scoren en dynamisch stretchen zodat er goed voorbereid begonnen kon worden. De wedstrijden, die 15 minuten duurden, werden gespeeld zonder scheidsrechter en er werd geen score bijgehouden. Het was fantastisch om te zien dat iedereen aan zijn trekken kwam ondanks de grote diversiteit die er onder de deelnemers zichtbaar was, diversiteit in lengte, leeftijd, de oudste deelnemer was maar liefst 83 jaar, en basketballervaring (ex-eredivisiespelers/sters tegenover sporters die slechts enkele maanden aan het basketballen waren).

Nadat er 11 wedstrijden gespeeld waren en de aanwezige fotograaf een groepsfoto gemaakt had, was het tijd voor een welverdiende en goedgevulde lunch. Tijdens het verorberen van een kop soep, een aantal broodjes, een yoghurtje en een stuk fruit werden de eerste ervaringen gedeeld en was het goed te zien dat er vermenging plaats vond, waarbij o.a. deelname en aanpak van de verschillende clubs met betrekking tot het Walking Basketball met elkaar werden besproken.

De middag werd om kwart voor 2 begonnen met een gezamenlijke warming up waarbij de spieren weer in werking werden gezet en waarna de wedstrijden van start konden gaan onder begeleiding van een gezellig muziekje dat door de hal galmde. Tijdens de middag waren er nog 16 wedstrijden zodat ieder team uiteindelijk 6 wedstrijden had gespeeld. Ondanks de vermoeidheid die langzaamaan toesloeg werd er nog steeds volop en met plezier gebasketballd. Er waren zelfs teams die er niet genoeg van kregen en tijdens hun pauzes andere teams uitdaagden om op het vrije veld nog een extra potje te spelen.

Nadat voor de laatste keer, om half 5, boven het gestuiter uit werd geroepen “De tijd is voorbij” kregen de mannen en vrouwen de gelegenheid zich even op te frissen om vervolgens met een biertje of ander drankje terug te kijken op een geslaagde dag. Er moest ook nog even een “prijs” worden uitgereikt, de sportiviteitsprijs, die door de teams onderling aan elkaar werd toebedeeld: de meeste stemmen gingen uit naar Pluto en The Lions, maar de beker ging uiteindelijk mee richting Zandvoort.

Met tevredenheid keek iedereen terug op een geslaagde dag, goede organisatie mede dankzij de aanwezige vrijwilligers, prettig verlopen wedstrijden en geen enkele wanklank. Met zijn allen waren we het met elkaar eens: “Op naar een volgende editie (met mogelijk nog meer deelnemers), want dit is voor herhaling vatbaar!!”


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen