Club Duif ontrafelt op 4 mei het opmerkelijke oorlogsverhaal van Dr. Jazz

Van onze redactie
28 april 2024

Op 4 mei waant men zich bij Meneer Otis in Nijmegen in de jazzclub van de illustere Dr. Jazz; een nazi-officier met een liefde voor verboden jazz. In de theatervoorstelling vol live jazz ontrafelt een jonge theatermaker met drie jonge top (jazz)muzikanten het waargebeurde verhaal van een overtuigd nazi die tijdens de oorlog uitgroeit tot beschermer van de door de zijn partij verboden jazz. Hij noemt zich Dr. Jazz.

Theaterfoto's: Mike Witjes.

De voorstelling is onderdeel van Theater na de Dam en speelt op 4 mei na de Nationale Dodenherdenking bij het Nijmeegse jazz en theaterpodium Meneer Otis bij Brebl aan de Waalbandijk 14D in Nijmegen.

Theater na de Dam is een initiatief waarbij theatermakers en artiesten in heel Nederland zich (in aanloop naar en) op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur inzetten om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Club Duif speelt de voorstelling ‘Dr. Jazz’ over een merkwaardig stukje (jazz). Afgelopen editie werd er al een tussentijdse presentatie van het artistieke onderzoek getoond.

Dit jaar presenteert podiumkunstgezelschap Club Duif het eindresultaat : de voorstelling: ‘Dr. Jazz’. Dr. Jazz was een alom geprezen jazzcriticus, publicist en radiomaker in het Duitsland na de Tweede Wereldoorlog met een opmerkelijke voorgeschiedenis die Club Duif ontrafelt. Dr. Jazz trekt zich weinig aan van het jazzverbod van Adolf Hitler en laat zich in uniform fotograferen met de befaamde gipsyjazzgitarist Django Reinhardt die hij zelfs de hand boven het hoofd houdt.

Onder de alias Dr. Jazz schrijft hij nieuwsbrieven over jazz die aan het Duitse front heimelijk worden gelezen Tegelijkertijd blijft hij loyaal aan diezelfde Hitler door als luchtmachtofficier te strijden voor de overwinning van het Derde Rijk. Zijn vermogen om het onverenigbare te verenigen, fascineert de makers van ‘Dr. Jazz’.

Een jonge theatermaker met een obsessie voor jazz en geschiedenis brengt samen met drie aanstormende top(jazz)muzikanten de wereld van Dr. Jazz tot leven met eigen teksten, soundscapes en poëzie van J.A. Deelder. En met onweerstaanbare jazzmuziek.

Club Duif brengt met deze theatrale jazzsessie een ode aan de jazz die sinds de Tweede Wereldoorlog definitief symbool staat voor vrijheid en rebellie. Voorgoed. ‘Altijd. Jazz was. Jazz is. Jazz (J.A. Deelder)

Dr. Jazz is een voorstelling van Club Duif | Tekst en spel: Daniël van Duijvenbooden
Muziek en sound: Bram van de Glind, Jelle Willems, Tim Ewalts | Regie: Paul Feld

Tickets en meer via: www.clubduif.nl & www.theaternadedam.nl/dr jazz


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen