NEC onderuit tegen Ajax 0-3

Van onze redactie
10 november 2013

N.E.C. heeft het vandaag nagelaten om afstand te nemen van rode lantaarndrager RKC Waalwijk. De ploeg van Anton Janssen verloor in de eigen Goffert van Ajax. Ajax dankte de doelpunten vooral aan defensief geklungel van de thuisploeg.

In het hart van de defensie werd voorafgaand aan het duel een wijziging doorgevoerd. Rens van Eijden was ziek en zijn plaats werd ingenomen door Pavel Cmovs. In de openingsfase nam Ajax direct het initiatief. De regerend landskampioen had het meeste balbezit maar creëerde geen grote kansen.

De eerste mogelijkheid was zelfs voor de thuisploeg. Een voorzet van Marnick Vermijl was net te scherp voor Søren Rieks, daardoor kon Jasper Cillessen redding brengen. Daarna was het weer de beurt aan Ajax. Michel Breuer ging onder een voorzet van Nicolai Boilesen door en zo kreeg Siem de Jong de kans om te scoren. De aanvoerder van Ajax bleef rustig voor het doel van Kalle Johnsson en schoot de bal beheerst tegen de touwen. N.E.C. kon de bezoekers tot de 26ste  minuut van scoren afhouden. Na de 0-1 stond twee minuten later de 0-2 al op het scorebord. Opnieuw ging daar defensief geklungel aan vooraf. Een rommelige situatie aan de rechterkant van het strafschopgebied werd uiteindelijk afgestraft door Boilesen. Via Lasse Schöne en Kolbeinn Sigthorsson kreeg de Deense verdediger de bal. Hij schoof in een leeg doel.

Na een half uur keek N.E.C. dus tegen een 0-2 achterstand aan. De ploeg van Janssen had de achterstand volkomen aan zichzelf te wijten. Niet dat de thuisploeg goed speelde maar Ajax was niet in staat grote kansen te creëren. Via Sightorsson had het zelfs vlak voor rust 0-3 kunnen worden. De IJslandse spits omspeelde doelman Johnsson maar vergat te scoren.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld. Breuer bleef achter in de kleedkamer en in zijn plaats kwam aanvaller Alireza Jahanbakhsh. N.E.C. had het balbezit maar het was niet in staat om kansen te creëren. Grote kansen waren in de tweede helft sowieso schaars. Het werd nog wel 0-3 door opnieuw De Jong. De aanvoerder van Ajax kreeg de bal op een presenteerblaadje van oud-N.E.C.'er Schone en schoot hard binnen. De Jong kopte later nog op de lat.

In de slotfase probeerde N.E.C. het nog wel maar het kon niet echt gevaarlijk worden. Een van richting veranderd schot van Cmovs belandde nog op de lat. Door de nederlaag blijft N.E.C. in de gevarenzone. Over twee weken mag de ploeg naar Friesland. Cambuur Leeuwarden, de nummer zestien, is dan de tegenstander. Een degradatieduel dus in Leeuwarden dat gewonnen móet worden. N.E.C. deelt de laatste plek met RKC Waalwijk. Beide ploegen hebben negen punten uit dertien duels.