Valkhof Museum presenteert tentoonstelling over Nijmeegse bronsgieterij De Olifant

Van onze redactie
25 april 2024

Uithangteken van 'In den Olifant', 1775 – 1800. Collectie Valkhof Museum. 

Op 17 mei opent De Olifant op de pop-up locatie van Valkhof Museum. De tentoonstelling werpt licht op de rijke geschiedenis van bronsgieterij De Olifant, ooit een bruisende ontmoetingsplek voor ambacht uit Nijmegen, de regio en ver daarbuiten. In een kleurrijk samenspel laten gevestigde namen en voor een groter publiek nog te ontdekken talenten zien hoe divers en impactvol de nalatenschap van bronsgieterij De Olifant is.

Wie Nijmegen een beetje kent, weet het bronzen olifantje op de gevel aan de Priemstraat aan te wijzen. Het is een erfenis van de kruidenierswinkel ‘In den Olifant’ die er in de 19e eeuw zat. Vanaf 1979 veranderde deze locatie in het kloppende hart van ambacht: kunstenaarscentrum en bronsgieterij De Olifant. Dertig jaar lang was het een smeltkroes van creativiteit en een ontmoetingsplek voor mensen met eenzelfde passie. Een plek waar technieken werden verfijnd, kennis werd doorgegeven en jonge talenten zich konden ontpoppen.

Babette Degraeve, Voetjes (13 stuks), 2006.

Er vloeide een breed scala aan kunst uit voort. Het werk van de kunstenaars, met De Olifant als kleine thuisbasis, had impact. De sporen ervan zien we vandaag, 11 jaar na de sluiting van de bronsgieterij, nog steeds terug. Ze vullen de galerieën, huizen en straten van ons land en ver daarbuiten. Op diverse plekken in de openbare ruimte van Nijmegen zijn beelden te vinden. In de vaste opstelling van Beelden aan Zee kom je  ‘De Engel’ van Ed van Teeseling tegen. Het monumentale werk van Cor Litjens staat op vele plekken in Nederland, zoals het ‘Landschap met Bergen’ dat te vinden is bij het Revalidatiecentrum Overtoom in Amsterdam. We realiseren ons te weinig hoe het ambacht van bronsgieten zich diep genesteld heeft in de culturele vezels van Nijmegen.

De beelden in de tentoonstelling vertellen het verhaal van de bronsgieterij: de geschiedenis, de ontwikkelingen in techniek en de nieuwe, vaak rauwere toepassingen. Van gerenommeerde kunstenaars zoals Ed van Teeseling, Huib Noorlander en Andreas Hetfeld tot en met nieuw talent zoals Nuhrzehra Ulukaya. Voor sommigen een feest van herkenning, voor anderen een kennismaking met een Nijmeegs ambacht. 

De Olifant is vanaf 17 mei 2024 t/m 30 maart 2025 te zien in de pop-up locatie van Valkhof Museum aan Keizer Karelplein 33.

Naast De Olifant bezoek je vanaf 17 mei nog drie nieuwe tentoonstellingen in de pop-up locatie: De Mix Nederland ‘De Wandeling’, Offeren aan de goden in Herwen Hemeling, en Rijke Romeinse graven uit de Nijmeegse Burchtstraat. Houd valkhofmuseum.nl in de gaten voor meer informatie en de activiteitenagenda.

Gastcurator: Casper ter Heerdt
Deelnemende kunstenaars: Babette Degraeve, Loek Hambeukers, Andreas Hetfeld, Bart Kelholt, Carel Lanters, Harry de Leeuw, Cor Litjens, Klaus van de Locht, Peter van de Locht, , Huib Noorlander, Paul de Swaaf, Ed van Teeseling en Nurzehra Ulukaya en Lia van Vugt.

Gesteund door: Mondriaan Fonds, Bronsgieterij Kemner, Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland.


Dit bericht delen:

Advertenties