Subsidie voor sloop en vervanging brom- en snorfietsen van vóór 2011

Van onze redactie
27 april 2024

Vanaf halverwege mei 2024 kunnen eerst Nijmegenaren met een laag inkomen €200,- subsidie aanvragen om hun oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen en nog eens €600,- om een nieuw en schoon vervoersmiddel te kopen zoals een elektrische (brom- of snor)fiets.

Na drie maanden is de subsidie ook voor andere inwoners aan te vragen. Deze oude brom- en snorfietsen stoten veel ongezonde stoffen uit en de subsidie helpt inwoners om de stap te zetten naar duurzamer vervoer. Ook kunnen inwoners zich zo voorbereiden op de milieuzone in het centrum van Nijmegen. Vanaf 2025 zijn brom- en snorfietsen van voor 2011 hier niet meer toegestaan.

De subsidie is een succes en al drie keer eerder aangeboden. Nieuw dit jaar is dat de subsidie de eerste drie maanden van de aanvraagperiode alleen openstaat voor mensen met een laag inkomen. De sloopsubsidie wordt aangevuld als er ook een nieuw schoon vervoersmiddel wordt gekocht. Hiermee wordt het overstappen naar een alternatief aantrekkelijker.

Cilia Daemen, wethouder Mobiliteit: “We zien de vervuilende brom- en snorfietsen graag van het fietspad verdwijnen voor een schonere lucht, maar willen voorkomen dat mensen die hiervan afhankelijk zijn straks niet meer op hun plek kunnen komen. Daarom bieden we de subsidie eerst aan mensen met een laag inkomen aan.”

Schone lucht op fietspaden
Brom- en snorfietsen met een benzinemotor zorgen voor luchtvervuiling op fietspaden. Met name de oude modellen van voor 2011 zorgen voor veel uitstoot van stoffen zoals fijnstof en benzeen. Deze stoffen zijn ongezond voor de bestuurders zelf, maar ook voor fietsers en voetgangers. De gemeente wil daarom de luchtkwaliteit op fietspaden verbeteren. De subsidieregeling is daarin een eerste stap.

Uitvoeringsprogramma Luchtkwaliteit 2020-2030
De subsidie is een van de maatregelen uit het Uitvoeringsprogramma Luchtkwaliteit 2020 – 2030. In het maatregelenprogramma staat hoe de gemeente voor 2030 wil zorgen voor schonere lucht en gezondheidswinst voor alle Nijmegenaren. De subsidie is vanaf half mei aan te vragen via nijmegen.nl/subsidiebrommers en loopt tot het geld op is.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024