2,5 miljoen mensen laaggeletterd - De DigiHulpBond helpt in Nijmegen

Van onze redactie
25 april 2024

Er zijn in Nederland 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Ongeveer 11 procent van de mensen tussen 16 en 75 jaar heeft weinig tot geen ervaring met een computer. Bij mensen boven 55 jaar is dit zelfs 20 procent. Er zijn enorm veel hulp biedende organisaties, ook in Nijmegen. Hoe kan het dan toch dat het aantal digitaal laaggeletterden zo hoog is?  

Door de toenemende digitalisering van diensten en communicatie vinden wij het belangrijk dat ook de ouderen kunnen profiteren van de mogelijkheden die het internet biedt. Helaas ondervinden veel senioren moeilijkheden met het gebruik van computers, smartphones en het internet, waardoor ze achterblijven in de digitale samenleving. 

Janne en Marit zijn twee vierdejaars communicatiestudenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN): "Dit semester zetten wij ons in voor een maatschappelijk thema, namelijk digitale laaggeletterdheid onder 65-plussers in Nijmegen. Daarom hebben wij de DigiHulpBond opgericht.
Na onderzoek te hebben gedaan en gepraat te hebben met verschillende organisaties, zijn wij tot de conclusie gekomen om niks nieuws op de markt te brengen. Dit omdat er al zo veel organisaties zijn die zich hiervoor inzetten. Daarom willen wij juist de brug zijn tussen de reeds bestaande hulp biedende organisaties en de 65-plussers die minder digitaal vaardig zijn in Nijmegen. Zo kwamen op een idee om een website te ontwikkelen die alle hulp biedende organisaties samenbrengt op één platform. 
Op de website www.DigiHulpBond.com willen we dat 65-plussers en hun families in en rondom Nijmegen gemakkelijk toegang hebben tot informatie van hulpbronnen om hun digitale vaardigheden te verbeteren. Uit ons onderzoek bleek dat veel ouderen niet weten dat deze organisaties bestaan. We hebben ons best gedaan om alle lokale organisaties, die ondersteuning bieden op dit gebied, op een zo overzichtelijke manier samen te brengen, zodat iedereen die hulp nodig heeft snel de juiste bronnen kan vinden."


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen