Tijdelijke noodopvanglocatie voor vluchtelingen in Nijmegen-Noord

Van onze redactie
17 april 2024

Eind mei opent de gemeente Nijmegen een tijdelijke gemeentelijke noodopvanglocatie voor maximaal 400 personen in Nijmegen-Noord op de locatie Koudenhoek Noord, ten zuiden van de Oosterhoutse Plas tussen de Griftdijk en het spoor. De locatie is hiervoor ongeveer een jaar beschikbaar.

Op de locatie Koudenhoek Noord tussen de Griftdijk en het spoor worden woningen gebouwd. Op een deel van het terrein is ongeveer een jaar ruimte voor noodopvang. De gemeente plaatst hier 68 mobiele woonunits voor 6 personen en 4 paviljoens voor maaltijden, douches en toiletten. De gemeente heeft de dagelijkse leiding op de opvanglocatie en zorgt voor 24-uurs begeleiding en toezicht. Bindkracht10 en de gemeente verzorgen activiteiten voor de bewoners. Kinderen gaan -als er voldoende plek is- naar school of krijgen ander passend onderwijsaanbod.

Burgemeester Bruls: “We zien ook aan de moeizame uitstroom uit de huidige noodopvang Winkelsteeg dat het COA over te weinig noodopvangplekken beschikt. Ondanks de Spreidingswet is het nog niet vanzelfsprekend dat alle gemeenten snel opvanglocaties aanbieden. Nijmegen heeft hier nu een locatie en de mogelijkheden dat wel te doen. Om de landelijke druk te helpen verlichten, en vluchtelingen niet van aanmeldcentrum naar sporthal naar tent te blijven verplaatsen, bieden wij deze locatie aan. Wij doen er samen met het COA alles aan om te zorgen dat de opvang niet voor hinder in de buurt zorgt, zoals wij dat ook in andere Nijmeegse wijken hebben gedaan. Uiteraard gaan wij daarover nog in gesprek met buurtbewoners.”

De tijdelijke Nijmeegse noodlocatie Winkelsteeg sluit begin mei. Om een snelle bijdrage te leveren aan de landelijke nood, biedt de gemeente Nijmegen nu deze extra tijdelijke noodopvanglocatie in Koudenhoek aan.

Wie verblijven hier?
De locatie is bedoeld voor vluchtelingen die zich hebben aangemeld in Ter Apel. Op dit moment melden zich in Ter Apel veel alleenreizende mannen om asiel aan te vragen, afkomstig uit verschillende landen. Daarnaast verwacht de gemeente ook vrouwen en gezinnen met kinderen. De opvanglocatie is niet bedoeld voor mensen waarvan vooraf duidelijk is dat zij geen kans maken op asiel, bijvoorbeeld vanwege een veilig land van herkomst.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen